Коя е най-голямата мистерия в историята

Дали Троянската война беше факт или измислица? Какво се случи с тялото на Исус? Защо избраният наследник на Мао избяга от Китай? Къде авиаторката-пионер Амелия Еърхарт прекара трагичните си последни моменти? Това са една от многото загадки, които остават неотговорени от поколение на поколение и никога не престават да ни интригуват, пише kanal3.bg. Ето едни от най-големите мистерии в световната история. 

Къде е погребана Клеопатра? Обречената любовна история на Марк Антоний и Клеопатра пленява света от векове.Римският генерал, опустошен от болка и срам след окончателното си поражение в битката при Актиум (31 г. пр. Н. Е.) от ръцете на своя враг Октавиан, се намушква със собствен меч, след като получава (фалшивата) новина, че кралицата на Египет е умряла. Любимата му обаче все още била жива: тя се била скрила в гробницата си, където довели Антонио, който накрая почива от раните си, в прегръдката на кралицата си.

Вместо да попадне под римската власт, Клеопатра, заобиколена от разкошни перли, злато, сребро и безброй египетски съкровища, се самоубива на 12 август 30 г. пр.н.е., вероятно чрез ухапването на египетска кобра или асп, мощна емблема на фараонска божественост. Тя била на 39 години. Тялото ѝ е мумифицирано и по заповед на Октавий е погребано до Антоний. 16 века по-късно, в пиесата си “Антоний и Клеопатра”, от драматурга Уилям Шекспир, той заявява: “Никой гроб на Земята няма да затвори такава прочута двойка”. Местоположението на гробницата на Клеопатра е загадка от стотици години. Ако е толкова грандиозна, както казват римските сведения, гробницата ще остави своя отпечатък върху археологията на Александрия, голямата столица на Клеопатра. Но така и не е намерена следа от останките ѝ. 

Кой е построил Стоунхендж и защо? 

Когато тълпите си тръгнат, човек може да се наслади на тихото величие на Стоунхендж. Изминават над 40 години, откакто за първи път провеждат разкопки там. През това време научихме повече за паметника и хората, които са го издигнали, отколкото някога сме предполагали, че е възможно.Но можем ли най-накрая да кажем защо е построен Стоунхендж? Може би не. Колкото повече научаваме, толкова по-голяма е мистерията. Ние изграждаме представата си за древното минало от неща, които откриваме и неща, които си представяме.

Най-старите истории за Стоунхендж разказват, че магьосник пренасял камъните, идващи от Ирландия. Все още можете да видите отпечатъка на петата, където “дяволът хвърля един от мегалитите по свещеник”. На друг камък водата, зачервена от водорасли, се натрупва като кръвта на жертваните девойки. Историческите изследвания, като не откриват данни за строежа на Стоунхендж, се опитват да насочат постижението върху известни древни народи от други страни: гърци, римляни и датчани от ранното средновековие. Подобни спекулации затихнаха през 1901 г., когато първото научно разкопаване на обекта не изложи нищо, което да насочи към праисторическите строители. Стоунхендж е творение на коренните неолитни народи. 

Какви тайни пазят гробниците кофун? 

Те са японският еквивалент на пирамидите в Египет: огромни “древни гробници”, или kofun на японски, построени от стотици работници, за да съхраняват останките на, вярваме, най-големия от кралете им.Първите кофуни започва да се появяват в Япония около 250 година сл.Хр. Издълбани сякаш потънали в земята, след това изградени отстрани с камък и накрая горната част е затворена, за да се създаде голяма могила. През V век се изграждали кофуни, широки и дълги стотици метри.

Какво се опитва да ни каже ръкописът на Войнич? 

Ако трябваше да прегледате износения пергамент от ръкописа на Войнич, ще намерите страница след страница неразбираеми текстове.Томът е написан изцяло на език или код, който все още никой не е успял да дешифрира, придружен от поредица от ярки и интересни илюстрации. Освен че не могат да декодират съдържанието на ръкописа, учените също не знаят кой го е създал, нито защо са избрали да го направят на пръв поглед неразгадаемо.

Какво се случи с Абу Бакр и неговия флот? 

В късното Средновековие Мали се превръща в най-забележителната субсахарска африканска империя, която континентът някога е виждал.Той е  по-богат от всеки друг африкански щат и с търговски и културни връзки се свързва с много от основните центрове на средновековния свят. Било наистина страховито. Империята достига своя връх през XIV век. През този век Абу Бакр Кейта, последният император от основаващата династия, се възкачва на малийския престол. Новият император обаче се сблъсква с безпрецедентно предизвикателство: Той е също толкова амбициозен, колкото и предците си, но царството му било ограничено от непростимата пустиня Сахара от едната страна и от Атлантическия океан от друга, оставяйки му малка възможност за разширяване. Манса Муса, който служи като съветник и очевиден наследник на Абу Бакр, отбелязва, че желанието на императора да разшири царството си нараства с течение на времето, докато не се превръща в мания.В началото на царуването си Абу Бакр спонсорира дързък опит за плаване през Атлантическия океан, като финансира изграждането на голям флот със стотици кораби. След като флотът е напълва, той се сбогува с адмиралите си, като казва на своите капитани да не се връщат на брега на Мали, докато успешно не отплават до далечните части на Атлантическия океан.Когато само една лодка успява да се върне у дома, той съжалява за казаното. Но не се отказва. Оставяйки доверения си лейтенант Манса Муса да отговаря за управлението на империята, през 1312 г. той опитва отново. Този път лично ръководи експедицията и отплава с още по-голяма армада от хиляди напълно заредени кораби. Нито императорът, нито корабите му повече били видени.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *