КПКОНПИ оневини ОбС председателя А. Тодоров и кмета Е. Илиев по сигнали за конфликт на интереси

С 2 последователни решения Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/, председателствана от Сотир Цацаров, оневини председателя на Общинския съвет в Благоевград Андон Тодоров и кмета на община Струмяни Емил Илиев.

Производството срещу Тодоров бе образувано след жалба от физическо лице, а срещу Илиев – от прокуратурата. Обвинението срещу ОбС председателя на Благоевград бе по актуалния казус – собственост на фирма в предишния съветнически мандат на Тодоров, когато той беше заместник-председател на ОбС. Става въпрос за „БГ Еврострой и АВМ“ ЕООД, която е основана през 2008 г. от брат му Венци, а през 2017 г. В. Тодоров я прехвърля на Андон Тодоров и той остава неин собственик в продължение 3,5 месеца.

Без да прилага доказателства, авторът на сигнала излага пред КПКОНПИ подозрения за „търговия с влияние и нарушения на магистрати“, направени по искане на А. Тодоров.

При проверката си комисията на Цацаров не открива никакви писмени доказателства, че от купуването на фирмените дялове през ноември 2017 до декември 2020 г., когато вече е председател на ОбС, Тодоров е участвал в каквито и да е гласувания, свързани с „БГ Еврострой и АВМ“ ЕООД, затова и становището им е, че не е установен конфликт на интереси.

Същата е констатацията и по сигнала срещу кмета на Струмяни Е. Илиев. Той пък е за роднински назначения – според автора на сигнала до прокуратурата Илиев назначил в дома за лица с психически увреждания в с. Раздол 3 свои родственици.

КПКОНПИ обаче откри само една роднина – лелята на кмета, която той назначил през 2013 г. като медицинска сестра на половин щат, каквато е и до момента. Увеличението на заплатата й през годините кметът пък правел само заради увеличаваната от МС минимална за страната заплата.

Емил Илиев

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *