„Крайслер” от 1926 г. спечели Купата на кмета на ретро парада в Дупница

„Крайслер” от 1926 г., собственост на Марио Теодосиев, спечели Купата на кмета на общината на ретро парада в Дупница. Над 80 ретро автомобила, сред които жигули, москвичи, волги, лади, мерцедеси, трабанти, мотоциклети, велосипеди… се включиха в петия ретро парад в Дупница, който се проведе на пл. „Свобода“ и се организира от Автомобилен ретро клуб „Авангард“ с председател Владимир Димитров, под патронажа на община Дупница.

Дългогодишният летец Сергей Димов от гр. София бе на парада със своя „Трабант Манфред“, модел 601S. „40 години бях летец. Ето каква е случката за закупуването на този „Трабант”. Преди пет години английският ми сват беше в България. Отидохме в Банско, там той видя такъв „Трабант”, много му хареса. Попита ме даже дали може да го кара. Аз му казах, че не може, и му обещах, че съвсем скоро ще купя такъв и ще може, когато идва в България, да го кара… и така и стана”, сподели за вестник „Струма“ С. Димов.

Мотокаристът от китното село Самораново Емил Янков беше дошъл с „Лада 1500” от 1981 г., наследство от баща му.

Бойко Петров от Драгичево беше дошъл на ретро парада със своя син Виктор Петров и с „Москвич 2140”.

„Днес в Дупница представям един военен джип „Chevrolet Blazer“ от 1983 г., 7.2, дизел. По-интересното за този джип е, че е участвал в две войни. Първата е била в Ирак – „Пустинна буря“, и оттам го местят в Афганистан. След това е докаран в България и е возил дълги години американски посланици у нас. След като джипът е пенсиониран, е използван за снегорин. След това е продаден на търг и чрез приятели стигна до мен. Любовта ми към автомобилите е от малък и идва от баща ми“, сподели инж. Свилен Свиленов от София.

„Участвам с автомобил „Nissan 300ZX” от 1984 г. Автомобилът е след 3-годишна реставрация от предишен собственик. Имаше довършени малко неща по автомобила, но изцяло визията се дължи на предишния собственик. Надявам се да запазя всичко, което е направено по автомобила, и дори да го направя максимално близко до оригинала“, заяви инж. Борислав Велков, който е от Дупница.

Кирил Иванов от София, участва с разкошен „Буик Специал”, 1955 г. „От 35 години се занимавам с автомобили, имам 12 ретро коли. Миналата година бях тук с друг модел ретро автомобил“, заяви Кирил Иванов, който спечели една от специалните награди на парада.

„Казвам се Иван Иванов, от 23 години работя в дизайнерския отдел на BMW в Мюнхен. Живея там от 32 години и отговарям за прототипите на вътрешното обзавеждане на всички модели на BMW. Аз съм от Тетевен, но съпругата ми е от Дупница. Моделът, който представям днес тук, е BMW 320 инжекцион“ , разказа Ив. Иванов.

Бизнесменът Росен Йорданов и неговият син Лъчезар бяха дошли на ретро парада с „Мерцедес W 124 E 500”.

Една от специалните награди на ретро парада бе за Петър Сотиров от София с „Мерцедес Бенц 230”, 1966 г. „Пет години участвам на ретро парада. Днес участвам с четири ретро автомобила. Марката е една – „Мерцедес Бенц“, всичко оставало е компромис. Любовта ми към автомобилите идва от дете, само с тази марка автомобили се занимавам“, сподели Петър Сотиров.

Бяха връчени пет специални награди – на Лъчезар Лазаров за BMW 700, на Александър Асенов за мотоциклет „Ковровец К-175”, на Петър Сотиров за „Мерцедес Бенц 230”, 1966 г., на Кирил Иванов за „Буик Специал”, 1955 г., и на Радослав Влахов за „Мерцедес Бенц S60SLE”, 1986 г.

Бизнесменът Росен Йорданов спечели купата на спонсора с „Мерцедес Бенц 300 SEL”.

Имаше награда за цялостен принос на Георги Финтата и Ивайло Цеката с „Мерцедес Венц 300 SEL”.

Наградата на публиката спечели Цветан Иванов с „Мерцедес Бенц 1900” от 1961 г.

Купа „Авангард“ спечели Момчил Габровски с „Волга ГАЗ М21” от 1964 г.

Купата на кмета спечели „Крайслер” от 1926 г., собственост на Марио Теодосиев. Автомобилът бе представен от дупничанина Ивайло Паунов, който е пътен полицай. Той сподели, че автомобилът е внесен от Канада през 2020 г., закупен е от частен колекционер. След това е реставриран и се използва само за специални случаи.

НИКОЛАЯ ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *