Край язовир! Откриха странно същество, подобно на алигатор

Странно същество, наподобяващо алигатор, е било открито на брега на язовир в Северен Кипър, съобщи “Cyprus Mail“, цитиран от Дарик.

Според учени от Кипърския институт за изследване на природата, съществото е мисисипски зарган (atractosteus spatula) с тегло 10 кг и дължина 112 см.
Това е първият потвърден случай за открит в този регион мисисипски зарган. Експертите ще проучат допълнително откритието. Според Дервиш Чавушоглу от института, за да достигне такива размери, на животното са му били нужни най-малко 10 години.

Мисисипският зарган е с произход от Северна Америка и е една от най-големите сладководни риби на контитента. Предполага се, че откритият в Кипър е бил пуснат от собственика си. Не е ясно колко време е прекарал в язовира, но се очаква изследванията а покажат, с какво се е хранил.

Оказва се, че този вид риба е много популярна в двете части на Кипър и често е обект на търговия. В това няма нищо незаконно. Хората ги купуват, когато са още с размерите на молив.

Този вид се храни не само с други риби, но и с водоплаващи птици.

От института за изследване на природата призовават хората да не пускат домашните си любимци в дивата природа, особено ако те не са местен животински вид.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *