Краката болят от висок холестерол

Високите нива на холестерол означават, че тялото съдържа твърде много „лоши“ вещества, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Обикновено това състояние не предизвиква очевидни симптоми в ранните етапи и се усеща, когато вече е твърде късно.

Има обаче няколко ранни признака на заболяването, на които трябва да се обърне внимание. Специалистите отбелязват, че при висок холестерол се забелязва дискомфорт в стъпалата или болка в краката. Експерти от клиниката в Кливланд (САЩ) обясниха, че това се дължи на натрупването на плака в артериите на долните крайници. В медицината това състояние е известно като периферна артериална болест.

„Заболяването може да причини дискомфорт в краката и може да повлияе на способността ви да ходите и да се движите активно. Тежката форма може да прогресира до загуба на крайниците“, предупреждават лекарите. Тъй като артериите са блокирани, те не могат да пренасят достатъчно кръв към краката, за да се справят със стреса. В резултат на това хората започват да се оплакват от тежест и парещи болки, които могат да се появят във всяка част на крайника: от прасеца до бедрото.
Най-лесният начин за диагностициране на периферна артериална болест е да проверите пулса в краката си.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *