Кралев: Спортът трябва да има достъп до структурните фондове и фондовете за възстановяване

Пандемията от COVID-19 сериозно засегна спортния сектор в икономически план. На ниво Европейски съюз е ключово да имаме дискусия за това как да подкрепим възстановяването на спортния сектор чрез средства от ЕС. Това заяви министър Красен Кралев, който участва във видеоконферентна връзка на спортните министри от Европейския съюз.

„През следващия програмен период секторът трябва да има достъп до структурните фондове и фондовете за възстановяване, както и всички други съответни програми и инструменти на ЕС. Без подкрепата на европейските фондове, допълващи националното финансиране, организирането на спортни събития в бъдеще би могло да бъде изложено на риск“, допълни Кралев, цитиран от NOVA.

Спортните министри от ЕС проведоха ориентационен дебат на тема „Международните спортни прояви по време на пандемията от COVID-19”. Всеки от участниците представи мерките, които са предприети в сектора в страните членки. Във видеоконференцията се включи и българският еврокомисар за иновации, научни изследвания , култура, образование и младеж Мария Габриел.

„В края сме на една спортна година, изпълнена с много предизвикателства в световен мащаб. Несъмнено спортът, провеждането на международни състезания, вътрешните календари за всяка страна и подготовката на спортистите са сериозно засегнати от пандемията COVID-19. Целият свят е подложен на изпитание и България не прави изключение“, заяви министър Кралев.

Той акцентира върху предприетите мерки в България по отношение на провеждането на спортни събития и тренировки. Всяка от държавите членки прилага различен подход в стремежа си да ограничи разпространението на COVID-19 и спрямо епидемиологичната ситуация на територията си. Голяма част от международните събития за 2020 г. са били отменени или отложени. В държавите, в които са се провели и се провеждат състезания, се прилагат стриктни противоепидемични протоколи, изготвени на база последните данни за разпространението на вируса, и се извършва редовно тестване на спортистите. На територията на Ирландия всички спортни прояви, включително в олимпийски и паралимпийски спортове, са били забранени в продължение на шест месеца, като те са подновени през август. В Люксембург всички спортни състезания са преустановени до януари 2021 г. Гърция, Хърватия, Франция, Словения и Швеция прилагат различни ограничения за млади спортисти. Първите две страни са преустановили техните занимания. Във Франция са позволени само контролирани тренировки на открито, а в Словения занимания провеждат само регистрираните професионални спортисти. В повечето региони на Швеция не е препоръчително провеждането на групови тренировки за деца и юноши. Към момента Италия, Австрия и Словения позволяват провеждането на състезания и тренировки само в професионалния спорт при ограничен брой зрители. В Португалия също са позволени спортни събития с публика при стриктни мерки. В Унгария, Франция, Испания, Словакия, Румъния, Гърция, Полша, Кипър, Латвия, Малта и Хърватия  се провеждат спортни състезания и тренировки без публика.

По време на изказването си министър Красен Кралев отбеляза, че от избухването на пандемията първи приоритет на българското правителство е защитата на здравето на гражданите. Кралев призова спортните министри от ЕС да координират усилията си и да обменят добри практики прилагани в страните. Около това се обединиха и всички участници във видеоконференцията. Председателят на Европейския олимпийски комитет Нилс Нюгарт обяви, че от началото на пандемията в Европа са отменени хиляди спортни събития, което нанася сериозен удар върху сектора.

Българският еврокомисар Мария Габриел отбеляза, че сектор “Спорт” е засегнат във всяка една страна членка на Европейския съюз, а ограничителните мерки са дали отражение както върху професионалния, така и върху аматьорския спорт. По време на обсъжданията беше обърнато особено внимание на негативния ефект, който COVID-19 оказва върху финансирането в спортния сектор. Министрите се съгласиха, че атлетите, спортните организации и федерации са претърпели чувствителни загуби в резултат на отлив на спонсори, празни стадиони и зали и направените разходи за прилагане на изискванията за безопасност.

Красен Кралев каза, че под ръководството на Министерството на младежта и спорта и в координация с Министерството на здравеопазването всяка национална спортна федерация в България е разработила протоколи за спортисти, които се прилагат по време на организираните от нея спортни мероприятия. “България изразява готовност и с удоволствие би могла да обменя информация относно тези протоколи с всички държави-членки на ЕС“, допълни Кралев.

Той посочи, че през последните месеци в страната ни са организирани няколко международни спортни събития, проведени при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. „България беше домакин на тенис турнира „Sofia Open“ от серията ATP 250, който се проведе в най-голямата многофункционална закрита зала в София. Бих желал да подчертая отличната организация на този конкретен турнир и перфектната дисциплина, която проявиха зрителите, състезателите, техните щабове и официалните лица. Същият модел може да бъде прилаган, след като спортните съоръжения отново отворят врати за зрителите“, заяви спортният министър.

В края на изказването си министър Красен Кралев  благодари на Германското председателство за отличната координация при изготвянето на Работния план за спорта на ЕС (2021-2024 г.) и пожела успех на предстоящото Португалско председателство.

„Тази безпрецедентна криза ни направи по-силни, по-мъдри и устойчиви на бъдещите предизвикателства. Убеден съм, че обединени сме по-силни и ще осигурим най-добрите условия за спорт и провеждане на международни спортни състезания в Европа“, завърши министър Красен Кралев.

Дискусията потвърди ангажимента на страните членки да продължат да осигуряват подкрепа на национално и общоевропейско равнище чрез различни програми и механизми за финансиране.  Проведеният дебат между министрите на спорта беше продължение на обсъжданията, които се състояха по време на видеоконференцията. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *