Красавици от Пиринско героини в ежедневника на Навара “Diario de Noticias”, след като научиха десетки испанки на право хоро

Благоевградчанките Калина Сотирова, Ради Парушева, Красимира Младенова, Августина Кирилова, Божидара Завалийска, Албена Тачова от с. Стоб и още цяла плеяда български момичета, живеещи от години в Памплона, станаха героини на обемиста публикация в ежедневника на Навара “Diario de Noticias” /на снимката/. Красивите нашенки, които развиват изключително активна дейност чрез дамски клуб “Българска роза”, попаднаха в новинарския поток на столицата на област Навара с идеята си да научат испанците на български хора и ръченици. За няколко месеца в извънработно време нашите “рози” успели до такава степен майсторски да научат местни танцови състави да играят ширто, право и Дунавско хоро, че танцьорите от двете нации вече замислят съвместен концерт.
Според Калина Сотирова идеята за обучителния курс се зародила при участията на танцовите трупи от България и Памплона в местните културни мероприятия, на които кметството неизменно кани емоционалните българки. След само няколко седмици усилено обучение премиерата на ученичките на сцена станала на тазгодишния осмомартенски банкет на българките, където 12 испанки цяла вечер не се пуснали от нашето хоро.
В Памплона, където има общо 4 български танцови състава и на Националния празник Трети март българска музика се чува в 4 квартала, наварците определено харесват нашия фолклор. Това обаче, което местните не могат да си обяснят, е как българите успяват на банкет или сватби едновремено и да тропат ръченица, и да се хранят. Недоумението идва от факта, че в Испания храненето е издигнато в култ, и водени от принципа, че удоволствията не трябва да се смесват, на заведение испанците ходят или да вечерят по няколко часа, или само да танцуват.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *