Красиви имена празнуват днес

На 22-ри юли православната църква почита паметта на Света мироносица и равноапостолна Мария Магдалина.

Личността на Света Мария Магдалина често се бърка с други жени, за които се разказва Евангелията. Всъщност тя не е Мария от Витания, сестра на Лазар и Марта, която помазала главата на Иисус. Също така тя не е опростената грешница, която помазала нозете на Иисус и ги изтрила с косите си, за която разказва Свети евангелист Лука. Той я нарича поименно Света Мария Магдалина с думите „Мария, наричана Магдалина, от която бяха излезли седем бяса“. В текста се посочва, че Мария Магдалина е била една от многото други жени, които Иисус „излекувал от зли духове и болести… и които Му услужваха с имотите си“.

Според легендата по време на престоя на Христос в Галилея, той извършвал чудеса и личби чрез Божествената Си сила. Тогава към него пристъпила жена на име Мария Магдалина от град Магдала. Тя помолила за помощ и Иисус изгонил от нея седем бесове, като тя напълно я изцерил от болестта. След това благодарната Мария започнала да служи на Господа, като слушала неговото учение и вървяла след него до самата Негова кръстна смърт. Тя и други свети жени гледали страданията Му и плачели за Него. Тя стояла при кръста с майката на Спасителя и видяла как положили Господа в гроба. Светите жени били първи благовестници на Неговото славно възкресение. Мария Магдалина видяла първа възкръсналия Иисус и утешила скърбящите ученици с радостните думи: „Христос воскресе!“.

Мария Магдалина е призната от църквата за равноапостолна като първа благовестница на Възкресението. Тя се смята за сестра на Свети Илия.

На 22-ри юли имен ден празнуват Магдалена, Магда, Малена, Меглена, Миглена, Мария, Марийка, Лена. Желаем ви много здраве, щастие и успехи!

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *