Красимир Вълчев: Утре ще стане ясно каква е ситуацията у нас заради Ковид 19 и какви ще са мерките

Утре, когато ще се проведе редовният брифинг на здравното министерство, ще стане ясно каква е ситуацията у нас по отношение на Ковид 19, какви мерки ще бъдат наложени и какво ни очаква в следващите седмици. На утрешната пресконференция ще стане ясно и какво се планира по отношение на учебния процес. 

Не предвиждаме цялостно затваряне на училищата засега. Целта ни е максимум присъствено обучение до края на годината. Най-големите трудности очакваме в дните на грипните вируси. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг след днешното заседание на правителството.

По думите му, на ден с коронавирус в цялата страна излизат официално по 5-6 случая с ученици и също толкова с учители. Към днешна дата, с потвърдени тестове за коронавирус са 162 ученици и 159 учители. 4,7 на 1000 са карантинирани, добави министърът.

Здравният министър Красимир Ангелов добави, че на редовния брифинг за ситуацията с коронавируса утре, 15 октомври, ще бъде представен подробен анализ при какви обстоятелства и каква заболеваемост ще се затварят училища, евентуално в цял град и съответно и други предвидени мерки при достигане на определени прагове на заболеваемост.

Същевременно Красимир Вълчев обясни, че на днешното заседание на правителството е взето решение да бъдат похарчени 14 млн. лева за закупуване на 16 000 преносими компютри. 12 000 ще са за ученици, 4000 – за учители. Вълчев не обясни точно на какъв принцип ще се прави разпределението, но щели да се гледат заявки по училища. Той уточни, че няма начин с тези 16 000 преносими компютри да се покрият всички нужди, но добави, че ще има още 80 000 такива компютри по програмата ReactEU – един от инструментите за отговор на коронакризата на ЕС. Там обаче нещата ставали по-бавно.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *