Красимир Вълчев: Учителите, които преподават в различни класове, ще носят шлемове

Учебната година ще започне присъствено за всички ученици. Обечението извън клас на отделни деца ще е възможно само срещу медицински документи. Това каза в ефира на bTV министърът на образованието Красимир Вълчев. 

При дистанционното обучение децата участват пасивно, когато това не е за целия клас. 

Министърът на образованието обясни, че ще има задължителен термоскрининг на входа на училищата, защото децата в едно голямо училище няма да могат да влязат с часове. 

“Ще има така наречение медицински филтър – по-скоро преглед на симптоми. Той може да бъде на входа, може през първия час учителят да попита децата има ли някой със симптоми. Съответно ще има правила за реакция при наличието на симптоми – отделяне на детето, уведомяване на родителите, евентуално РЗИ”, каза още министърът.

Вълчев обясни, че липсата на достатъчно резервни учители е едно от най-големите предизвикателства. 

“Има списък от резервни учители. Помолили сме и висшите учители, които осъществяват педагогическо образование, също да ни допълнят този списък. В момента имаме голям списък от заместващи учители. На всеки един учител му се случва да отсъства, да се разболее. Тази година още повече. Вероятно няма да бъде достатъчен този списък, който имаме от преходни години. Трябва да го допълним. Най-добре това да са правоспособни учители, но също така ще включим и студенти”, обясни Вълчев. 

Той подчерта още, че маските ще са задължителни във всички закрити помещения, с изключение на класните стаи и физкултурните салони. В класните стаи ще бъдат по желание. 

Началните учители, които работят само с един клас, също няма да са задължени да носят маска, докато преподават. За тези, които влизат в различни класове, ще бъдат осигурни шлемове.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

2 Коментара

  1. Внимание!!!

    Струма, защо не написахте и за разговора с Министъра за заплатата на Юруков – Рекорд! Ректорът на ЮЗУ със заплата 16 хил. лева на месец.

    Отговор
  2. Шлемоносец

    Значи учителят става и доктор, и медицинска сестра, и оперативен шаб! Браво, министре!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *