HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Красимир Пандурски: От фермата на братовчед ми Емил Велячки в с. Рилци не може да се диша, няма отърваване от бълхи и кърлежи

Открита кошара за овце в сeло Рилци разнася смрад и опасност от болести, сигнализира във вестник “Струма” благоевградчанинът Красимир Пандурски. Заедно със съпругата му преди около година потърсили покой и се изнесли да живеят в имота си в близкото до Благоевград село след смъртта на сина им, който на 9 март 2016 г. загина при катастрофа в Кресненското дефиле. Ето какво заяви Пандурски за “Струма”:
“Търпях 7-8 години ситуацията и нищо не казвах на братовчед ми Емил Велячки, защото все пак сме роднини. Но наскоро комшията отсреща Марио Радев-Дупето, с когото Емил е много близък, подаде жалба в общината, че постройката ми е незаконна, затова реших и аз вече да не търпя. Емил гледа над 100 овце, има и коне, които пуска наоколо да пасат, а сега се готви да направи и свинарник. Лятото не се издържа, тук е нещо страшно, смърди, та не може да се живее. Досега не съм подавал жалби, но дойде ред, като те настъпят, и ти да отвърнеш със същото!
Преди 3 години бяхме седнали под сливата до обора му за малко, не съм и усетил кога ме е полазил кърлеж, та се наложи да ходя по болници да ми го вадят. За бълхи да не говоря – направо си съжителстваме с тях, защото нямаме друг избор. Кошарата му не е законна, до нея почна да строи нещо, и то е незаконно. Отгоре, над нашите имоти, започнаха да строят и други хора, и на тях им смърди, ама не искат да си създават дрязги, та затова и те си мълчат още, ама няма да е за дълго. Няколко парцела е купил човек, който живее в Англия и искал да строи къщи за продаване, но с тая кошара няма как да му се получи бизнесът.
Зимата ни замръзна водопроводът при големите студове и почнах да взимам вода от братовчеда. Комшията Марио Дупето обаче взе да му прави скандали и той престана. Радев пусна жалба срещу мен в общината, подадох документи да започне процедура за узаконяване на постройката, в която живеем, но от кметството ми отговориха, че няма как да стане, ако съседът не си оттегли претенцията. Ако Радев не оттегли жалбата, ще ме принудят да съборя всичко и като си извадя разрешително, отново да го построя. За мен това са много разходи, които няма откъде да намеря на този етап. Връзката между Марио и Емил е, че единият му дава ток, а другият връща жеста с агнета.
Надявам се, като прочетат във вестника, институциите, които са отговорни за ситуацията, да реагират и да се самосезират. Преди няколко дни пращах жената да подаде жалба в Регионалната агенция по безопасност на храните, да дойдат и да направят проверка, но не са й приели жалбата, казали са, че аз трябвало да я подам лично. Защото мястото било на мое име.
Аз съм строителен работник, всеки ден пътуваме на обект в София, тръгваме рано и се прибираме, след като държавните институции са приключили работа, а цял почивен ден да си взимам не е оправдано, затова няма как да го направя. Пак ще пратя жената тази седмица, надявам се инспекторите да предприемат действия”, заяви Красимир Пандурски.
Записа ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *