Крах на пореден мащабен проект в Сапарева баня, кореецът с намерението да отглежда женшен и арония в общината изчезна, от месеци не си вдига и телефона

Кореецът Би Юн Чой, заради чието инвестиционно намерение да отглежда женшен и арония първоначално на площ от 50 декара бе създадено ЕООД „Нов проект Сапарева баня”, изчезна. Дружеството е 100% собственост на общината. Капиталът, с който е регистрирано дружеството, възлиза на 4000 лв. Тогава в края на месец май миналата година съветниците избраха за управител на дружеството Любомир Кръстев.  Гласуваха му и заплата 1216 лв. „Нов проект Сапарева баня” да има счетоводен отдел, трима пазачи и 60 души сезонни работници, решиха още съветниците в курортната община.

Източници от общината издадоха, че издирват корейския инвеститор, който преди няколко месеца спрял да вдига телефона. При последната среща на кмета на общината Калин Гелев и общински съветници с Би Юн Чой кореецът  поискал върху отредения терен да се засее жито и едва на следващата година женшен. Препоръката му била изпълнена и част от капитала на дружеството е изразходван за обработката и засяването на житото, но от инвеститора няма и следа и последните надежди на сапаревобанчани за разкриването на нови работни места се изпариха.

Това се случва не за първи път в общината. Както „Струма“ писа, преди години пропадна и проектът за производство на аспержи на един от бившите кметове – Цветан Динев.

Колегата му Сашо Иванов понесе куп негативи за широкорекламирания руски балнеоложки център, който щеше да отвори над 300 работни места за медицински и помощен персонал. В санаториума трябваше да се лекуват генетични заболявания и по думите на инвеститорите щеше да е единствен в Европа. В края на 2013 г. беше направена първа копка, бяха изкопани и основите на големия обект и всичко приключи. От общината още не могат да си вземат от руския фонд „Закон, справедливост и милосърдие”  4,5 млн. лв. за имота, който беше даден като апортна вноска в начинанието.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *