Топ теми

Крем карамел

Казват, че крем карамелът идва от Франция. Познат е като “десертът, обърнат наобратно” заради начина му на сервиране. В Мексико и Испания го наричат флан, а в Италия – крема карамела.

Рецептата за крем карамел е проста – мляко, захар, яйца и аромат, който обикновено е ванилия. В приготвянето му обаче има някои регионални особености. В испанския флан например слагат кондензирано мляко. Французите използват пълномаслено. В Хърватия го ароматизират с няколко капки розов ликьор, а в Латинска Америка го поднасят задължително с дулсе де лече и бита сметана.

За да бъде крем карамелът наистина вкусен и плътен, яйцата трябва да бъдат домашни и пресни, а млякото – гъсто и маслено. Те трябва да бъдат разбити до съвършена гладкост заедно със захарта. Големият майсторлък обаче е в печенето. Крем карамелът се пече бавно, на ниска температура и задължително на водна баня. Водата в съда в никакъв случай не трябва да завира, защото тогава десертът ще стане на шупли и ще загуби своята гладка структура.

Поднасянето също е важно. За да сервирате наистина съвършен крем карамел, той трябва да е напълно охладен, а карамелът на дъното на формичката трябва да се е разтопил. Затова ви препоръчваме да го приготвите от предишния ден.

Продукти:
захар – 450 гр – 0.54 лв
яйца – 8 бр – 3.05 лв
прясно мляко – 1 л – 2.25 лв
ванилия – 2 бр – 0.10 лв

Начин на приготвяне:
Разтопете 150 г захар докато се карамелизира, но внимавайте да не изгори.
Разпределете така приготвения карамел във формички за крем карамел или други подходящи огнеупорни чашки.
Разбийте яйцата с тел, прибавете останалата захар и ванилията, сипете и прясното мляко.
Разбъркайте хубаво сместа и я налейте във формичките.
Наредете ги в тава с вода, която стига поне до средата им.
Печете на 150 градуса около 1 час, като внимавате водата в тавата да не заври.
По средата на печенето можете да долеете малко студена вода.
Когато изпечете крем карамела, открехнете вратата на фурната и го оставете да изстине постепенно, без да го вадите от тавата с водата. Сервирайте го поне след няколко часа, напълно охладен, или най-добре на следващия ден. Тогава карамелът на дъното на формичката ще се е разтопил и десертът ще придобие своя финален, завършен вид и вкус.
Сервирайте десерта, като обърнете формичката върху чинийка. Помогнете си за отделянето на крем карамела с тънко ножче.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *