Кресненска фирма нае „Врелата баня“ в с. Ощава, след десетилетия разруха планира ремонт и облагородяване с палатки за болните

Кресненската фирма „Ощава Хот Спринг“ ЕООД с едноличен собственик на капитала от 1000 лв. Елияна Димитрова Шопова е взела под наем „Врелата баня“ в кресненското с. Ощава и започва ремонта, който цялата община чака от десетилетия. Фирмата е регистрирана на 3 април 2023 г., а договорът с кмета на общината Николай Георгиев е сключен на 09.08.2023 г.

Това става ясно от искане на дружеството Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” да му разреши водовземане на минерална вода от КЕИ „Ощава-Горещия извор“, защото възнамерява да направи ремонт на обществената баня и да облагороди района около нея, като изгради младежки център за активност на открито.

Общият общински терен, нает от фирмата, е 2000 кв.м, заедно с порутената едноетажна баня в нея.

Наемателят предвижда реставрация и модернизация на сградата, изграждане на вътрешни и външни вани и палатки в двора: 10 двуместни палатки за настаняване на непълнолетни и хора с нарушена двигателни функции, които ще са без стъпала и фундамент за достъп, други 5 големи палатки от дърво и винил с веранда и възможност за настаняване на повече хора, както и изграждане на административна палатка.

Искането на Шопова е за достатъчно минерална вода, с която да се пълни басейнът в минералната баня. Той е с размери 3,5х3,5 м и дълбочина 1,20 м, а полезният му обем е 11куб.м. В басейна се вливат смесени води от горещия и хладния извор при температура 42,9 градуса.

Необходимите водни количества за водовземане от КЕИ „Ощава-Горещия извор“ са до 0,48 л/сек. средногодишен дебит за 365 дни, денонощно водно количество до 41,7 куб.м и годишно водно количество до 15217,74 куб.м, които да бъдат използвани за профилактика, пресметнала е Шопова.

Практически водовземането към минералната баня „Врелата вода“ е съществуващо.

Изворите са каптирани на гърба на банята и се разтоварват в лечебния басейн към него. Това означава, че инвеститорът трябва само да изгради тръбопроводно отклонение след банята към външния басейн.

Съгласно представено становище от 12.01.2024 г. на „ВиК – Кресна“ ЕООД обектът може да бъде захранен с питейна вода чрез изграждане на водопроводна връзка с довеждащ етернитов водопровод, захранващ с. Стара Кресна.

„Ощава Хот Спринг“ ЕООД вече има и договор с УВЕКС ЕООД за почистване на отпадъчната вода от водоплътна изгребна яма.

Басейнова дирекция прие инвестиционно предложение на бизнесдамата като допустимо спрямо плана за управление на речните басейни, но при определени условия, основното от които е да се опазва чистотата на минералните води. Находище „Ощава-Горещия Извор“ е публична общинска собственост съгласно акт за общинска собственост от 1998 г., а технически възможният дебит на водовземните съоръжения е в размер на 0,98 л/сек.

Лечебните свойства на минералната вода в Ощава от векове са високо ценени както от местни, така и от чужденци, опитали силата й. Банята обаче от години бе почти неизползваема, а общината беше пресметнала, че за ремонта й ще са нужни 300 000 лв.

Няма яснота каква сума ще вложи в ремонта и палатките Елияна Шопова, но мястото определено се нуждае от сериозна инвестиция, за да не се похабява повече безценната минерална вода на с. Ощава.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *