Кресненските туристи от група „Кочбъри” „запалиха” Пирин с хора и песни, приобщиха във веселбата и колеги от Варна и Ловеч

В юбилеен туристически поход, който се провежда вече 25 години поред, се включиха 15 от членовете на група „Кочбъри” в Кресна. Основната идея на излета, както и на всички досегашни, е почитане дивностите на планината с много песни, хора и танци.

Въпреки тежкото няколкочасово пътуване от м. Пещерата до хижа „Синаница”, още в ранната част на вечерта се премина към незабравимо шоу. Край запаления огън пред хижата се заредиха от чудни по-чудни македонски песни. Това принуди настанените в хижата към 60 туристи от Варна, Ловеч и други селища в страната да забравят, че нощта е отредена за сън и се включиха в шоуто. А то постоянно набираше по-високи градуси. Заслуга за това имаха водачът на група „Кочбъри” Красимир Донев, известен като Даскало. Той с акордеон на гърдите даваше тон на веселбата, а музикално го допълваха с китарата пък ловецът Кирил Дончев, а с тъпана осигуряваше ритъм Николай Иванов.

Няколко пъти на бис бе изпълнен химнът на „Кочбъри” – „Синанишко езеро”, сътворен от маестро Христо Христов-Дългата коса от село Илинденци. Не може да не се отбележи и  изобилието със зеленчуци за салати, колбасарски и месарски консумативи и подгряващи алкохолни и безалкохолни напитки, съставляващи планинарския кетъринг. За унищожаването им допринесе и включилото се младо попълнение от 8 души, на които се падна честта да поемат щафетата в по-нататъшните летописи на групата.

Въпреки голямото и определено уморително веселие на другия ден участниците не се задоволиха с малки обхождания край Синанишкото езеро, а покориха върховете на Синаница – Момин и Безимен връх. Всички единодушно решиха да се направи предложение в бъдеще да си има име, като то може да е Безимен връх „Кресненско въстание” по случай 140-годишнината от събитието.

БОРИС САНДАНСКИ

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *