HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Кримиконтингентът се активизира, 24-мата жандармеристи и 40-те полицаи, изпратени в помощ на колегите им в Банско, не спряха кражбите на автомобили, обирите в хотелските стаи, заведения, лекарски кабинети…

Кражби на луксозни автомобили, обири на заведения, разбити офиси и лекарски кабинети белязаха сезона в най-големия ни зимен курорт Банско. Кримиконтингентът не подмина и хотелските стаи на чуждите туристи. Бяха задигнати пари, бижута, кредитни карти.

Хубавото и лошото вървят ръка за ръка! Това важи и за зимния ни курорт Банско, където се сбъднаха прогнозите на ексминистъра на туризма Николина Ангелкова за 7% ръст на туристите през този зимен сезон. Прогнозата й е факт, но на каква цена? От хотелиерския бранш отчитат ръст на туристите над 10%, но и ръст на престъпността.

Какво говорят фактите? Минимум шест луксозни автомобила, всички собственост на чуждестранни туристи, бяха задигнати от автокрадци в Банско само от началото на активния зимен сезон до момента. Броят на возилата се допълва и от две АТВ-та, чиято цена също не е малка. Редица големи и по-малки кражби също бяха реализирани на територията на курорта тази зима. Крадците удариха хотелски стаи, офиси, търговски обекти, дори лекарски кабинети. Скимиращи устройства също бяха открити, осъществени бяха редица телефонни измами. Въпреки предупрежденията на МВР, че целият кримиконтингент се струпва и активизира именно на места с много хора, и предприетите от тях мерки за сигурност и превенция това не успя да спре бандитите, които се оказаха по-хитри, по-ловки и по-подготвени.

А Банско тази година беше истински Биг Брадър – камери и полицейско присъствие навсякъде. За да не се допускат противоправни деяния, нарушаващи обществения ред, и извършване на престъпления, за пръв път тази година в курорта бяха командировани 24-ма жандармеристи, които бяха позиционирани денонощно на трите входно-изходни зони на града – Разлог, Баня и Добринище. В помощ на колегите си от РУП – Банско за целия зимен сезон допълнително бяха командировани 40 полицейски служители на МВР, за да се грижат за сигурността на туристите.

Какво обаче говорят фактите според официалната пресинформация от бюлетините на ОД на МВР – Благоевград?

В края на декември, навръх Стефановден, луксозен джип БМВ, собственост на гръцки туристи, изчезна въпреки полицейската блокада в града под Тодорка. Автомобилът е оставен на съхранение на паркинг пред хотел в Банско, където семейството било отседнало.

Още в първите дни от новата година е задигнат втори луксозен автомобил. Чисто новият лизингов джип БМВ Х5, собственост на румънски гражданин, купен само месец преди кражбата, изчезва в нощта на 1-и срещу 2-и януари. Крадците го задигат в последната нощ от престоя на туристите в града. Бил паркиран встрани от паркинга на хотела, тъй като на него не е имало място. Кражбата е заснета от видеокамерите. Тя е осъществена за по-малко от една минута, време, в което автокрадците успели да отключат автомобила, да запалят двигателя и да го отмъкнат.

В нощта между 23 и 24 януари автокрадците правят поредния удар. Джип „Лексус”, собственост на полски туристи, бива откраднат отново от паркинг в курортния град.

Три дни по-късно, в нощта на 27 януари, полицията отново е вдигната на крак. Противозаконно е отнет лек автомобил „Land Rover“, собственост на турски граждани. Возилото е почти ново – производство 2015 година. Изчезва от паркинг на хотел в местността Грамадето.

След малко спокойствие в първата половина на февруари месец в нощта на 18 срещу 19 изчезва лек автомобил „Тойота“, паркиран в района на ул. „Грамадето“ в Банско, той също е собственост на чуждестранни туристи.

Само преди седмица беше осъществен поредният удар. Задигнато беше луксозно БМВ, собственост на румънски граждани. Возилото изчезва в нощта между 11 и 12 март и е било паркирано в района на хотелски комплекс в Банско, където са били отседнали собствениците.

Още на следващия ден – 13 март, са откраднати две АТВ-та. Проходимите машини са били паркирани в района на хотелски комплекс в местността Овиначе, а крадците са действали изключително нагло. Те изчезват в светлата част на денонощието – около 13:30 часа, посред бял ден.

Всичките автомобили са обявени за издирване, уведомена е прокуратурата и са образувани досъдебни производства, които се водят срещу неизвестни извършители. На този етап няма информация някое от луксозните возила да е открито. Всичките автомобили са откраднати от паркинги на хотели и са изчезнали буквално под носовете на охранителите на хотелите, с каквито разполагат почти всички обекти в Банско, и то денонощно. Колите са откраднати въпреки десетките полицейски патрули, обикалящи и дежурящи денонощно из целия град, въпреки жандармерията, завардила изходите му, и въпреки стотиците камери, монтирани по хотели, улици и всякакви търговски обекти.

Кражбите също не липсваха този сезон в зимния ни курорт. Успокоителното в случая е, че голяма част от извършителите бяха установени и задържани от органите на реда.

Най-голямата кражба в Банско беше осъществена на 14 януари. От хотелска стая бяха задигнати пари и вещи, собственост на чуждестранни туристи, възлизащи на сумата около 22 000 лв. Откраднати бяха дамска чанта, куфар и детска раница ведно със съдържанието им, сумите от 10 000 евро и 700 лева, както и два златни пръстена, две кредитни и две дебитни карти и няколко кутии цигари. Извършителите бяха проникнали вътре през терасата чрез увреждане на вратата. След няколкодневно издирване крадците бяха установени и задържани – трима криминално проявени мъже от Банско, двамата от тях са родственици, носещи имената Борислав Апостолов и Иван Митрев. Срещу тях Районна прокуратура – Разлог повдигна обвинения и поиска съдът да им наложи най-тежката мярка „задържане под стража“. Съдът уважи искането и като взе предвид съдебното минало на задържаните, ги остави за постоянно в ареста, където са и до момента.

По същия начин няколко дни по-рано, на 2-и януари, чрез увреждане на вратата на терасата крадци отмъкнаха от хотелска стая, обитавана от израелци, портфейл със съдържащите се в него около 4000 израелски шекела, равняващи се на около 1950 български лева, кредитна карта и лични документи. Крадците използвали отсъствието на гостите, които излезли от стаята само за около 20 минути, и времето се оказало достатъчно за удара.

Идентична кражба, при която изчезна портфейл с лични документи и около 340 евро, бе извършена от друга хотелска стая. Извършителят й, 25-годишен банскалия, бе задържан.

Обект на посегателства станаха и търговските обекти. Най-голямата кражба от тях беше реализирана само преди дни – на 12 март. Апаши успяха да отмъкнат 5600 лв. от едно от най-оборотните заведения в Банско – „Дървената къща“, намиращо се под паркинга на начална станция на кабинковия лифт. Апашите проникнали в ресторанта чрез взломяване на вратата на аварийния изход, намираща се странично на постройката. Целта на крадците е била единствено парите, тъй като в обекта не е констатирано да има други липсващи вещи. На този етап няма задържани за кражбата.

Апаши стигнаха дотам, че нахлуха и в поликлиниката в курорта. Чрез увреждане на входната врата и вратите на два от лекарските кабинети откраднаха наличните суми от потребителски такси. Общата стойност на откраднатите пари възлизаше на около 360 лв. Не е тършувано и не е посягано на скъпата медицинска апаратура вътре.

Същата нощ крадците обраха и офис на застрахователно дружество, също чрез увреждане на входната врата. От там успяха да откраднат сумата от около 220 лв. и бутилка уиски. По случаите има задържан – Илиан Т. от Банско, когото съдът остави за постоянно в ареста. Полицията работи по установяване съпричастността му и към други кражби, тъй като при претърсването на дома му са открити и други откраднати предмети. Установява се и съпричастността на второ лице към въпросните кражби.

Складово помещение в местността Почивачката в землището на Банско също стана обект на посегателства. От там беше открадната моторна пръскачка, куфар с инструменти, комплект гаечни ключове, комплект отвертки и перфоратор. Кражбата бе извършена в периода между 5 и 8 февруари.

Крадци посегнаха и на обекти в Добринище. Там пострадаха книжарница и баничарница. Отново целта на обирджиите са били единствено парите в касата. За късмет наличните средства са били минимални, а общата им стойност възлизаше на 150 лв.

Посегателства не липсваха и преди Нова година. Няколко дни след старта на сезона огромна сума пари изчезна от лек автомобил „Фолксваген Мултиван”, собственост на румънски турист. От него изчезнаха 20 000 румънски леи, което възлиза на почти 8700 лв., 650 евро и четири златни пръстена. В случая обаче липсваха доказателства за извършена кражба, тъй като автомобилът, който е бил паркиран на паркинг в подножието на Пирин, е бил заключен и не е правен опит да бъде разбит. Собственикът не е предоставил никакви доказателства за наличието на огромната сума – банкови разписки за извършени тегления, разписки за обмен на валута и т.н. Не се изключваше и версията за инсценировка на кражбата.

В разгара на сезона в Банско бяха открити и две скимиращи устройства. Първото беше поставено на банкомат, монтиран в сградата на МОЛ – Банско, и бе открито на 4 февруари. Сигнал за второто, поставено на банкомат в курорта, беше подаден на 16 февруари. Полицията успя да установи извършителите и на двете престъпни деяния. За първото бяха уличени 34-годишен мъж от Банско и 42-годишен мъж от Долна Оряховица. За второто скимиращо устройство като съпричастни към случая бяха задържани двама мъже – на 31 и на 48 години, и двамата от гр. Нови Искър, област София. Случаите бяха прехвърлени на Окръжна прокуратура – Благоевград.

Освен от крадци жителите на Банско бяха атакувани и от „ало” измамници. В навечерието на Коледа 73-годишна жена изгоря със сумата от около 7280 лв., 1100 долара, 170 евро и около 5 грама златни накити. На 4 януари жена беше ощетена с около 940 лева, а няколко дни след това 83-годишна баба изгоря с близо 3000 лв. Направени бяха и още няколко опита за измами, които за щастие не бяха реализирани. При всичките измами телефонните терористи са се представяли за полицейски шефове, като са използвани имената на действащи към момента такива. За по-голяма достоверност в схемите са споменавани още действащи прокурори и адвокати. Схемите са еднакви – при по-възрастните жертви се е търсело съдействие за залавяне на телефонни измамници, а при по-младите – преводач, който да помогне при разпита на задържан англичанин.

След проведени неотложни издирвателни действия, ръководени от Районна прокуратура – Разлог, бяха установени трима „ало” измамници. Задържани за деянията бяха 21-годишният Марян Димитров от Горна Оряховица, 44-годишнияй Сергей Георгиев от с. Камен, община Стражите, и 40-годишният Детелин Иванов. Срещу тях Районна прокуратура – Разлог повдигна обвинение за измама. Те бяха уличени и за това, че при осъществяване на деянието са злоупотребили, като са се представили за длъжностни лица, действащи по поръка на властта. В момента „ало” терористите са в следствения арест, след като съдът в Разлог им постанови постоянна мярка „задържане под стража“.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *