Криминалист с разкрития за убийството на журналистката Виктория

Националната ДНК база данни е от около 2001 година. Но там има много малко профили – едва няколко хиляди. Не винаги обаче се снема ДНК. Това се прави само при тежки престъпления. Т.е. извършителят на убийството може да е криминално проявен, но никога да не му е снемано ДНК. Това заяви в „Здравей, България“ криминалистът Иван Савов.

„Проблемът е такъв, че може да се вземе ДНК от гражданин, но с доброволното му съгласие. Доста шум се вдигна около това убийство, а това размива събитието. Това пречи на дейността на служителите и на издирването на убиеца. Има един медиен балон“, каза криминалистът.

В студиото бе и психиатърът д-р Веселин Герев: „Много хора решиха да си правят пиар на гърба на този случай. Не може да се раздават присъди чрез социалните мрежи. Можем само да говорим с хипотези какво е станало, защото нямаме почти никакви факти, освен че една млада жена е убита по жесток начин. Това е престъпление с много ярост, много е брутално към жената. Възможно е и да е извършено от човек, който я познава“, смята Герев.

„Към настоящия момент всички версии са допустими. Принципно тактиката за работа в такава ситуация е точно това. Допускат се всички възможности – политическо влияние, поръчково действие, полово или лично. Една по една в последствие версиите се изчистват. Моето лично усещане е, че този случай е престъпление, свързано с човек с психични отклонения. На първо място това е красива млада дама, която привлича погледите. Всичко става на място, което е доста отдалечено. На такива места се крият много хора с отклонения. Напълно е възможно такъв човек да е извършил въпросното деяние“, заяви криминалистът.

„Това деяние не е професионално и поръчково, защото тогава нямаше да има следи. Няма да оставя ДНК, да проявява такава излишна грубост и жестокост – той просто ще приключи. Интересно е защо телефонът на жертвата е взет. Той очевидно не е включван, щом досега не е открит. Това си е чисто криминално деяние, което е свързано с психичните желания на един психически неурнавесен човек. Просто професионалист няма да направи подобно нещо“, категоричен бе Иван Савов.

„Такива хора след това се държат различно след подобно деяние. Има много добри профайлъри в МВР, които вече се занимават с профила на извършителя. Единият тип такива хора решават да се похвалят, защото това им дават допълнително удовлетворение, вторият тип отиват да гледат какво става, а третият тип се покриват, ама много здраво се покриват. Това може да е бил нормален гражданин, които изведнъж да е отключил някакво заболяване. Може да води дори двойнствен живот“, каза още криминалистът.

„Използването на това престъпление за политически и рекламни цели е срамно. Фокусът се измести от убийството на една млада жена в посока протести и политически интриги. Това нещо е нелепо. Не може да се раздават присъди с лека ръка. Снощи на протеста в София бе заявено, че медии в България няма и журналистите трябва да напуснат работните си места. Това е нелепо и недопустимо“, възмути се отново д-р Герев.

„Телефонът лесно може да бъде проследен. Може да се види накъде е тръгнал убиецът, ако не го е изключил моментално“, завърши криминалистът.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *