Крупен инвеститор иска бившите казарми в Кюстендил, върху 111 дка ще строи спортно-туристически и балнеоложки комплекс

Крупен инвеститор иска да изгради мултифункционален спортно-туристически и балнеоложки комплекс на терена на бившите казарми в Кюстендил. Чрез народния представител от ГЕРБ Кирил Калфин уведомлението за инвестиционното намерение за изграждане на „Пауталия спорт и СПА ризорт” от „Международна компания за инвестиции и развитие” АД е представено на областния управител Виктор Янев. От своя страна, той информира община Кюстендил.

Инвестиционното намерение предвижда изграждането на няколко зони:

Зона А – спорт и обществени прояви, с многофункционална зала от 17 000 кв.м, два тенис корта и две игрища за минифутбол, с 500 паркоместа.
Зона Б – развлечения, рекреация и балнеология, с хотелска част от 25 000 кв.м, СПА и уелнес зони, зона за балнеоложко лечение и процедури, открит басейн и закрит плувен комплекс.

Зона С – еднофамилни къщи с прилежащи дворове на площ от 7000 кв.м.
Зона D – търговски площи и шопинг мол комплекс, с търговски комплекс и площи от 2500 кв.м.
Зелени площи – предвижда се комплексът да е с нисък интензитет на застрояване. Ще се направят множество зелени площи, ще се изградят вътрешни улици и ще се оформи паркова среда.

Поради тази причина кметът Петър Паунов внесе извънредна докладна за сесията на минипарламента, с която бе дадено съгласие за безвъзмездно придобиване от община Кюстендил на поземлените имоти държавна собственост, предоставени за управление от Министерството на отбраната, представляващи бившия казармен район на поделение 52 670 в кв. „Колуша”, разположен върху 111 дка.

Съветниците одобриха и вътрешни компенсирани промени в бюджет 2017, за да осигурят средства в различни сфери от работата си. Предвидени са 3212 лв. за купуването на нов UPS за обслужване и функциониране на сървърите на Общинска администрация. Старият е повреден заради честите аварийни спирания на електричеството и дългогодишната му употреба.
2200 лв. ще бъдат инвестирани в купуването на къртач за нуждите на общината. Използването му е необходимо за разширяването на гробищния парк, като предвиденият нов терен е със скална почва.

Общината ще плати на ЧЕЗ 6804 лв. за увеличаване мощността на двете елтабла на ДГ „Първи юни” – сграда „Зорница”, за да се осигури необходимото захранване на уредите в градината.

2877 лв. ще бъдат инвестирани за новото оборудване и обзавеждане на кухненския блок на Комплекса за социални услуги в Кюстендил, като останалите средства в размер на 25 985 лв. са спечелени по проект от общината.

Предвиждат се и мерки за реконструкция на резервоара за минерална вода при Алай баня след отправени запитвания за присъединяване на нови потребители към водоразпределителната система за минерална вода. След проверка е установена, че резервоарът е с ограничен капацитет на водоподавеното и негодно конструктивно състояние да понесе допълнителни натоварвания от водни маси. Предвиждат се нови ограждащи конструкции, хидро- и топлоизолация на съоръжението, и направата на допълнителни водовземни възли от резервоара на новопредвиждащи се водопреносни мрежи. Цялата стойност на предвидения ремонт е 57 000 лв. Първоначално ще бъдат отпуснати от бюджет 2017 30 000 лв., останалата част от 27 000 лв. ще бъдат разплатени през бюджет 2018.

Заявление от обитателите на две кюстендилски улици „Антим Първи“ и „Цариград“ за подобряване на предблоковото пространство в района внесе на сесия общинският съветник Кирил Станчев от „Зелена партия“. „Искам да припомня, че подписката е внасяна още през 2015 година, и то повторно. Хората са депозирали искане още през 2012 година. Направиха се ремонти на детски площадки, смятам, че общината ще намери начин да удовлетвори и желанието на хората“, каза общинският съветник. „Отправям питане и от името на жителите на село Багренци, там през центъра на селото минава река. Хората казаха, че нямат нито кофи, нито пък се извършва сметосъбиране“, добави съветникът.

Той поиска и съдействие от Комисията по безопасност на движението за полагане на маркировка на опасно кръстовище в Кюстендил. „Коментирах казуса с двама инструктори, те обясниха, че в района се получава объркване. Обсъдих темата и с председателя на комисията Георги Джоглев, той каза, че маркировка се поставя при 17 градуса, но аз се надявам, че по някакъв начин ще се реши този проблем“, уточни Кирил Станчев.

Кюстендилският градоначалник Петър Паунов заяви, че специалисти от общината ще огледат предблоковото пространство и ще изготвят количествено-стойностни сметки. „Разбира се, ще търсим европейско финансиране. Колкото до това, че подписката е от 2012 година, ние сме решавали и въпроси от 2000 година. За организацията по сметоизвозването в село Багренци ще проверим“, добави още Петър Паунов.

Общинската съветничка от „Коалиция за промяна” Невенка Панчева, която е и бивша служителка на общинската управа, но вече пенсионер, повдигна въпроса за масите на пазара. „Направи ми впечатление, че хората в двата дни – сряда и събота, излагат продукцията си директно на земята. Това според мен не е хигиенично, не може ли да се помисли да се купят допълнително 50-100 маси и да се осигурят по-добри условия на хората“, попита Панчева.

„Не се срамувам, че съм адвокат и че цяло лято карах дядо си да продава домати на пазара. Просто за подобни маси, каквито иска г-жа Панчева, е трудно да се обособят, тъй като няма място. А и се съмнявам, че хората ще имат възможност да си платят таксата за тях, тъй като става въпрос за определена идентичност на земеделската продукция“, каза още съветникът.

„Разполагаме допълнително с 40 маси, които дори не се използват. Сред тях има и сгъваеми. Таксата за тях е 3 лева, но хората предпочитат да си платят 75 ст. за кв.м и да си сложат кошниците директно на пазара. Не може да се говори дори и за занижение на таксите, тъй като такива ги заварих и те не са променяни от 2007 година. Покрай джобовете на пазара има достатъчно място. Пазара сме го анализирали многократно, имаше предложение дори да се прави още един в района на бившия мотел „Сайма” край село Ябълково, но производителите не се организираха“, каза още кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Треньорът по борба и общински съветник от АБВ Валери Райчев поиска нов начин за разпределяне на субсидията за спортните клубове. В момента тя е в размер на 95 000 лева. Срещата на спортната общественост ще се проведе на 31 октомври в заседателната зала на кметството. От своя страна, кюстендилският кмет обяви, че при добри приходи парите за спорт догодина ще бъдат завишени с 10 на сто.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *