Кръгла маса „Цар Гаврил Радомир в българската история“ събра светила на науката в Радомир

Кръгла маса на тема „Цар Гаврил Радомир“ в българската история“ събра в Радомир светила на историческата наука, а залата бе изпълнена с граждани, дошли да научат неизвестни за тях сведения за живота и царуването на един достоен български цар. Инициативата за научното събитие е на кмета Пламен Алексиев, след като по идея на скулптора проф. Евгений Кузманов и докладна на кмета Общинският съвет прие решение за изграждане паметник на цар Гаврил Радомир. Исторически извори сочат, че градът носи името на сина на цар Самуил от основаването  досега и никога през вековете не е променяно.

Ръководител на конференцията бе проф. д-р Пламен Павлов, а участие в нея взеха проф. д.и.н. Станислав Станилов, народен представител, д-р Петър Николов – историк, зам. министър на образованието и науката, доц. д-р Тодор Чобанов, археолог и зам. кмет на София, доц. д-р Георги Николов – зам. декан на Историческия факултет в СУ „Св. Климент Охридски“, асистент Методи Златков от НАИ с музей на БАН и докторант Явор Митов от РИМ – Кюстендил.

 „Храбър войн е бил Гаврил Радомир и заслужава паметник“, каза проф. Павлов. Той сподели неизвестен за повечето присъстващи факт, че Гаврил Радомир на два пъти е спасил живота на цар Самуил в битки, които водел с византийските войски.

Гаврил Радомир царува само една година, но е запомнен като смел войн. Убит е по време на лов.

„Като потомци сме длъжни да помним и почитаме нашите предци. Наш дълг е да възстановим историята на Средновековието, тогава имаме най-старата държава в Европа и много герои. Ваш дълг е да изградите паметник на Гаврил Радомир“, каза доц. Петър Николов.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *