Топ теми

Кукерите от кв. “Костей блата” в Банско възобновиха традицията след 15 години прекъсване, почетоха Стара сурва

След близо 15 години прекъсване пазителите на кукерските традиции от квартал “Костей блата” в Банско почетоха Стара сурва, или Старата нова година, и огласиха курорта със звъна на чанове (звънци).
Над 50 души препасаха тежките звънци и обиколиха всички улици на квартала, за да прогонят злите духове и да донесат здраве и плодородие на домовете. Наред с мъжете и много деца се включиха в ритуала, а най-малкият сред тях бе Момчил Тодоров, който е на едва 3 годинки и 9 месеца. След като обиколи квартала, шествието премина и по улица “Пирин”. То се превърна в истинска сензация за гостите на града и десетки се снимаха с участниците за спомен от престоя им в курорта.
“Решението да възобновим тази традиция беше спонтанно. Няма организатори, просто меракът и желанието да запазим традициите от миналото си свършиха работата. По-малките също проявиха голям ентусиазъм, включиха се 12 деца. Това беше традиция за Банско може би докъм 2006 година, след това прекъсна. Тази година от квартала решихме да я възобновим”, разказа Димитър Кехайов-Мимо, който преди две години стана емблемата на Банско с уникалния си кукерски костюм с косъм, дълъг 105 сантиметра.
Квартал “Костей блата” в Банско единствен от трите в града почете Стара сурва. С инициативата жителите му възобновиха една местна, но позабравена вече традиция и дадоха заявка да я запазят и предадат на идните поколения.
ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *