Кукерите от Крупник събраха на курбан всички приятели, отворили за тях домовете си на Сурва

Кукерската група на крупнишкия квартал „Овча купел” подреди дълги трапези и събра приятели на голям празник. С даровете от Сурва организаторите почерпиха близки и приятели, които са отворили домовете си на 1 януари за тяхната група. Няколко казана курбан приготвиха за трапезите организаторите. Вече стана традиция кукерската група да организира и специален празник за всички малки бабугерчета. Торта и много изненади бяха поднесени на децата от квартала през деня, като за малките продължители на традициите бяха подготвени специално надписани калъчки и кърпички с името на квартала, които да бъдат техни аксесоари на Сурва. Вечерта децата бяха неизменни помощници за организацията на празника. Малките сервитьори не спираха да обгрижват гостите и да помагат.

Тази година с кукерския курбан се съчета още един повод за празник: улица “Средорек“, на която се провежда по традиция курбанът, вече е с нов облик, което радваше всички посетители. Сервитьори в народни носии тази година не ходеха по каменистата прашна улица, а по павирана настилка.

Доброто настроение на празнуващите бе подплатено с жива музика и оркестър, който изпълняваше всяко желание на крупнишките бабугери.

Кукерите на  „Овча купел”, кварталът който свързва двете села Крупник и Полена, участват в много извънселски кукерски празници, гостуват и в Македония. Това е и групата, която на 14 януари по стар стил отново облича страховитите костюми и прави Сурва в село Сушица.
Кметът на община Симитли Апостол Апостолов, на село Крупник – Иванка Чакалска, на Ракитна – Стефан Костов и кметският наместник на село Сушица Георги Митрев почетоха празника и вдигнаха наздравици заедно с кукерите.

ИВАН ИВАНОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *