Кукери свалиха маските край кладата в Пиперков чифлик

За трета поредна година в кюстендилското село Пиперков чифлик лумна сурвакарският огън, с който прогониха злите сили през така наречените “мръсни дни” (от Коледа до Водици) и посрещнаха новата година по стар стил. Огненото шествие тръгна от училищния двор и стигна до центъра на селото пред сградата на кметството, където кукерите запалиха кладата. Участниците бяха на възраст от 5 до 65 години.
“Щях да доведа и малкия син, той е само на 3 години, но нещо се разболя”, сподели Михаил Йорданов от село Ябълково.
“Смята се, че колкото по-голям е огънят, толкова по-надалеч ще си отиде лошото. Нашата кукерска група съществува от шест години. Искахме да направим нещо по-различно, да възродим традицията. Кукерството е начин на живот, не всеки може да стане кукер. Трябва да се отдадеш на това нещо, да имаш ентусиазъм”, коментираха в село Пиперков чифлик.
Кукерството се предава от поколение на поколение. “Ако някой в семейството ти е кукер, той дава пример и на синовете си. Костюмите се пазят и се предават, моят например е от дядо ми”, добави Мариян Илиев от кукерската група в село Пиперков чифлик.
“Кукерството е характерно само за българския фолклор. Някои казват, че началото му можем да търсим още по време на траките. Ние за нашите костюми тук, в Пиперков чифлик, използваме предимно овчи и кози кожи. Пазим си ги много, слагаме ги по сандъците, за да ги предпазим, увиваме ги в чаршафи и от време на време ги третираме с препарати”, добави друг член на групата, който работи във фирма за обувки.
Чанове огласиха цялото село, което е и едно от най-големите в Кюстендилския край. Около 10-метрова клада кукерите спряха, свалиха маските си и танцуваха.
ГЕРГАНА ИВАНОВА

Не мина и без мечка

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *