Кукерски курбани в Ораново и Брежани

Кукерската група от Дългата махала в симитлийския квартал „Ораново” опъна дълги трапези за традиционния кукерски курбан, там бе и последната спирка на кмета Апостолов и на Владимир Христов. Ръководителят на групата събра кукери, бабугери, мечки и мечкари, приятели и съседи на обща трапеза. С отрупани трапези, пълни казани и жива музика местните в „Дългата махала” направиха поредния кукерски курбан, който е една от най- тачените традиции в симитлийска община. Дългите хора не спираха въпреки късния  час, а хората които бяха поканени- над 250 не спираха да се веселят.
Горната махала в село Брежани също направи своя кукерски празник. Няколко казана храна приготвиха организаторите, за да почерпят за здраве стотиците, които се бяха събрали на обща трапеза.

Най- игривите брежанци имаха оркестър с жива музика не спираше да изпълнява музикалните желания на всички присъстващи и вдигаше градуса на настроението. Брежанските кукери са единствените, които правят своите костюми от горски лишеи и мъхове и с това привличат погледите на всички фестивали и празници, на които взимат участие. Миналата вечер, те показаха какво е да направиш най- дългото и голямо хоро. На два реда тежко македонско хоро играха бабугерите на Брежани, а събралите се около 1000 човека не спираха да се веселят.

На 1-ви януари кукери и страховити чудовища минават през всяка къща, за да прогонят злото и орисат с добро, за здраве и берекет, за силна година, а събраните пари се ползват само и единствено за кукерския курбан.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *