Кунчев предлага удължаване на мерките срещу COVID-19 до края на май

Още при предишната заповед за мерките първата точка там е, че предлагам удължаване им с още един месец. Започва лек спад, но няма как пандемията да се овладее до края на април. Вероятно ще се наложи мерките да продължат до края на май месец. Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Капацитетът по болниците ще издържи, но не знам колко ще издържат хората. Умората е огромна. Намаляването на заболеваемостта все още не олекотява хоспитализацията. Рано е да се успокоим“, каза доц. Кунчев.

Според него при ваксинация с AstraZeneca повишено внимание трябва да има при жени под 30 години с наднормено тегло, тежки пушачки и приемащи контрацептиви.

Доц. Кунчев каза,че рискът от странични реакции след ваксинация е толкова малък, че си заслужава да бъде завършена ваксинацията. „1000 пъти по-голям е шансът да имате поражения от коронавируса в сравнение с ваксината. Рисковата група е в хиляди пъти по-застрашена от боледуването, отколкото от имунизацията“, каза още той.

Главният държавен здравен инспектор подчерта, че няма как да се издаде сертификат за ваксинация, ако не е поставена втората доза на ваксината.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *