КУРИОЗ! Петрички лекар изписа на ЖЕНА лекарство за простата! 40 медици на разпит заради екскмета Вельо Илиев и М. Пильоков

40 лекари от Петрич ще бъдат призовани на разпит на делото срещу екскмета Вельо Илиев и бившия главен счетоводител на общината Младен Пильоков, които станаха клиенти на Темида заради отпусканите през общинската фирма „Фарма Петра“ лекарства на ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали. Искането бе направено от адвокатите на двамата на вчерашното съдебно заседание, веднага след като бе приета експертизата на петте вещи лица, според които болшинството от рецептите са неправилно попълнени.

Сред масовите нарушения са липсата на три имена на пациента, името на общината, лекарствата са изписани абсолютно нечетливо, на българо-латински. Някои от рецептите са издадени на лица, които нямат военни книжки, изписвани са медикаменти извън наредбата, установен е фрапантният случай на лекарство за простата, изписано на жена.

Адвокат Красимир Дуков попита вещите лица, повечето от тях лекари, каква е причината петричките медици и фармацевти да са толкова некомпетентни. „Не знаем, всички сме учили в едно медицинско заведение. Когато колегите са работили с РЗОК, всичко е изписано коректно“, заявиха експертите.

Последва резонен въпрос на защитата може ли лице без медицински познания да контролира лекари и фармацевти и вещите лица отговориха, че общинската управа е следвало да назначи компетентни лица. Експертите добавиха, че не са проверявали цените на изписаните медикаменти, тъй като към изследвания период не е имало регистър на определените цени на лекарствата, но им направило впечатление, че някои от илачите били 3 пъти по-високи.

След изложените факти защитата направи искане за разпит на близо 40-те лекари от Петрич, които са изписали рецептите, и окръжният съдия Татяна Андонова уважи искането. Тя обаче не прие искането на защитата за прекратяване на делото спрямо Вельо Илиев, който вече е понесъл административнонаказателна отговорност за непроведена обществена поръчка за лекарствата и не може да бъде съден за едно и също нещо два пъти. Съдията го отхвърли с мотива, че липсва идентичност на периода и фактите.

Вельо Илиев пожела да даде кратки обяснения по повод изпращаните от общината справки до Министерство на финансите, на база на които е възстановявало разходите за лекарствата по Наредбата за ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали. При прегледа на документите, които са доказателства по делото, се оказа, че в повечето случаи писмата със справките не са подписвани от Вельо Илиев.

При това положение адвокат Ангел Рашев моментално направи искане за назначаване на графологична експертиза, но прокурор Весела Стоилова възрази, че обвинението срещу него не е за документно престъпление и освен това не оспорват, че подписите не са положени от екскмета. Това признание бе прието със задоволство от адвокат Рашев, който оттегли искането си за експертиза, но настоя да бъдат изискани от община Петрич годишните одитни доклади на Сметната палата, в които липсват констатирани нарушения от страна на бившия кмет Вельо Илиев.

Това искане бе допуснато от съдия Андонова, която се разпореди на полицията да призове и доведе принудително за следващато заседание бившата управителка на общинската фирма „Фарма Петра“ Силвия Тренева, която досега не се е явила на делото, а е важен свидетел. С изключение на нея, свидетелите от списъка са разпитани, след като вчера се яви последната група от тях.

Вчера бяха прочетени показанията на шестима свидетели, тъй като трима са приковани от болести на легло, а другите трима живеят от години в чужбина. Следващото заседание бе насрочено за февруари догодина.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *