КУРИОЗ! Фирмата на екстреньора на ФК „Пирин“ И. Тренчев и зетя на Г. Бибишков-Вуцата подпомогната от държавата заради коронакризата с 90 ст.

Бившият старши треньор на ФК „Пирин“ Иво Кирилов Тренчев и зетят на известния ексфутболист на „Вихрен“ и „Беласица“ Георги Бибишков-Вуцата – Димитър Иванов Ковачев, получиха по 45 стотинки от НАП за подкрепа на пострадалата от коронакризата тяхна съвместна фирма „Стелван 2018”. Регистрираното от двамата дружество се появи на последна позиция сред общо близо 3200-те фирми, подпомогнати от държавата, с култовата сума от 0,90 лв. „Стелван 2018” се е „замогнала“ със стотинките на 28 януари 2021 г.

Справка във фирмения регистър показва, че фирмата е регистрирана с уставен капитал от 2 лв. през март 2018 г. в Благоевград, на адреса на Иво Тренчев в Благоевград – ул. „К. и Никола Хайдукови“ 79. Предметът й на дейност е широк и започва с „транспортни услуги в страната и чужбина“, занимавала се е обаче и с ресторантьорство. За същата година фирмата е имала 1000 лв. печалба, а миналата година е декларирала 1 осигурено лице.

Тъй като право да кандидатстват за помощта имат дружества, чиято дейност е била засегната от заповедите на здравното министерство за ограничаване на икономическата дейност, явно и „Стелван 2018” е отговаряла на всички критерии, за да се добере до субсидията. Размерът на финансовата помощ по схемата за подкрепа на оборотния капитал е с максимум 150 000 лв. и не повече от 20% от оборота за същия период на предходната година, в който е била ограничена дейността. За търговските обекти, подкрепяни по схемата, допустимият процент от оборота е 10%. Това ще рече, че през последните 2 месеца на 2019 г. фирмата е имала оборот не повече от 9 лв.

Двамата бизнесмени са на по 49 години. Според източници на „Струма“ Иво Тренчев отдавна се е оттеглил от нея и фигурира като съдружник само по документи. Димитър Ковачев пък е роден в гр. Кресна, но живее в санданското с. Поленица. Майка му Снежана Ковачева беше главен финансист на община Кресна. Той е и по-обиграният от двамата в бизнеса – още през 2008 г. се е регистрирал като едноличен търговец „Димитър Ковачев-Гранд“ ЕТ на домашния адрес в Кресна, но 3 г. по-късно той се е заличил от Търговския регистър.

„Как 90 стотинки, вие подигравате ли се с мен?!”, реагира емоционално Димитър Ковачев, който разбра от нас за отпуснатата му помощ. „Подал съм документи на база на 5000 лв. касов оборот и ми казаха, че ще получа 1200 лв., не знам как са ги изчислили тези стотинки, ей сега ще се обадя на адвоката си”, зарече се бизнесменът.

По данни на различните институции – НАП, НОИ, ДФЗ и др., общата сума на одобрените субсидии за пострадалия български бизнес до момента надвишава 1,6 милиарда лева. Някои фирми са получили пари по няколко програми и общият размер на помощите е по няколкостотин хиляди лв. Пример са студио „Пайнер“, голямата строителна компания „Пътстрой”, „Български пощи“, мощната „Хидрострой“, която е получила 1 млн. лв. през последните 2 месеца на 2020 г., милиони е взела и „Мини Марица-Изток“.

Щедра подкрепа от държавата е получила и сестрата на червения депутат от Гоце Делчев Кирил Добрев, която е един от собствениците на първия мол на Благоевград. Хотелиерските фирми на Марияна Добрева и на сина на бившия президент Георги Първанов – Ивайло, са получили близо 1 млн. лв. коронасубсидии по пет различни програми.

И. Тренчев

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *