Курсантът от Микрево, спасил жена на пътя край Симитли, нагрaден със знак “За доблестна служба” ІІІ степен

Началникът на НВУ „Васил Левски” полковник Иван Маламов връчи от името на министъра на отбраната нагрaден знак за “За доблестна служба” ІІІ степен на курсант сержант Иван Станоев, който оказа помощ на пострадала жена в пътен инцидент през декември миналата година.

Както struma.bg информира, на 15 декември 21-годишният сержант Иван Станоев, третокурсник по военна специализация „Мотопехотни и танкови войски” в Националния военен университет „Васил Левски”, пътува с личния си автомобил от село Микрево за Велико Търново. На главен път Е-79, в района на Симитли, движеща се пред него кола се отклонила от платното и се ударила в билборд. Сержант Станоев спира, за да окаже помощ. На шофьорската седалка била млада жена, ръката й била счупена. Курсантът успява да я обездвижи с помощта на аптечката. Забелязва, че от блъснатия автомобил излиза дим, и помага на жената да излезе. След това се обажда на 112, за да повика линейка. Минути по-късно колата избухва в пламъци, а курсантът успява да я загаси с пожарогасителя от своя автомобил.

Сержант Станоев, който живее в Благоевград, споделил за случката само на най-близките си, но пострадалата в пътния инцидент Анастасия Бойчева изпратила благодарствено писмо до началника на Националния военен университет, след като успяла да издири курсанта по номера на автомобила му.

Курсантът е от село Микрево, община Струмяни, пътува често до Велико Търново и твърди, че всеки път има поне по един инцидент. Той споделя, че е възпитан да помага на хората. „За съжаление никой друг не спря да помогне на пострадалата жена. Никой не спря и когато видяха, че колата гори“.

Сержант Станоев е помагал и на други хора по пътя.Спрял с приятели да смени гумата на закъсала жена, която нямала ключ, за да развие болтовете на колелото. Според него така е редно да постъпи всеки един човек. „Така са ме възпитавали моите родители, че трябва да помагам на човек в беда“.

Той от малък е мечтаел да стане военен и е първият курсант в семейството. 14-годишен, като ученик в Спортното училище в Сандански, Иван Станоев, който е състезател на клуб по източни бойни изкуства „Спартак” с треньор Костадин Чепандов, става световен вицешампион по шотокан карате до. До този момент, въпреки че е само на 14 години, в колекцията си той има вече има 4 златни медала – три пъти е републикански шампион и един път е шампион на републиканската купа, а на галавечер през декември същата 2012 година е избран за спортист на годината в Сандански.

Иван учи в Сандански до 2015 година. След това семейството му се премества в Благоевград и той става ученик в 5-о СУ „Георги Измирлиев“. Там завършва и средното си образование, в класа на учителката по физика Екатерина Валеова.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *