Кучетата знаят, когато ги лъжете

Кучетата са много по-хитри, отколкото си мислим – те ще ни игнорират, когато си мислят, че ги лъжем, сочи ново изследване. Животинките могат да разпознаят измамата дори и от страна на хора, които не познават (поне що се отнася до изключително важния въпрос с храната).

Проучването, публикувано в Proceedings of the Royal Society B, е проверява дали кучетата, подобно на хората, могат да използват различни подсказки, за да оценят правдивостта на хората. Те откриват, че в някои случаи кучетата могат да разберат дали някой ги мами – нещо, което приматите и малките деца не могат.

„Смятахме, че кучетата се държат като деца на 5-годишна възраст и човекоподобни маймуни, но сега започваме да си мислим, че може би кучетата могат да разберат кога някой лъже – казва съавторът на изследването Людвиг Хубер от Виенския университет пред New Scientist. – Може би си мислят „Този човек разполага със същото знание, с което и аз, и въпреки това ми поднася грешната информация“. Напълно възможно е те да гледат на това като умишлено подвеждане, т.е. лъжа.“

Как може да се провери подобно нещо? При кучетата храната винаги е водещ мотиватор. Изследователите провеждат простичък експеримент с 260 кучета от различни породи, включително шнауцери, ретрийвъри, бордър коли и териери, при който животните трябва да открият храна, скрита в кофи. Според изследователите кучетата биха могли да последват своята собствена интуиция, когато човекът отсреща им поднася подвеждаща информация за местоположението на храната.

Специалистите поставят кучетата пред две непрозрачни кофи. Неизвестен за тях човек им дава напътствия до тази, която съдържа скритото лакомство. Той почуква върху кофата с храната, поглежда кучето и според проучването – казва „виж, това е хубаво, това е много хубаво“. Следвайки тези напътствия, кучетата получават лакомството.

При втората част кучетата наблюдават как втори (отново неизвестен за тях) човек слага храната под другата кофа – понякога в присъствието на друг, понякога – не. Интересното в случая е, че близо половината от животните игнорират напътствията до кофата, идващи от човек, който не е присъствал при размяната, което означава, че те са знаели, че той не е имал представа в коя кофа е храната. Нещо повече – 2/3 от кучетата игнорират съвета от хората, които ги напътстват към грешната кофа в случаите, в които са присъствали при подмяната, което означава, че кучетата са знаели, че ги лъжат. Животните показват, че осъзнават кога ги манипулират и предпочитат да следват своя собствен визуален опит, а не човешката комуникация – нещо, което учените не са очаквали да се случи.

Специалистите отбелязват, че при предишни проучвания и приматите, и малките деца са по-склонни да последват съвета на лъжеца, въпреки че са видели истината със собствените си очи. Това означава, че кучетата са по-малко доверчиви на съветите на хората – поне не и на тези, които не познават. Дали това ще важи и при общуването между домашни любимци и техните собственици? Все още не знаем.

Тази способност на кучетата не би следвало да ни изненадва. Предишни проучвания показват, че самите те са доста хитри измамници, знаят как да си взаимодействат с нас и дори умеят да ни манипулират.

Източник: IFLScience, obekti.bg

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *