КФН: 78% от шофьорите ще имат право на бонус при “Гражданска отговорност”

Комисията за финансов надзор обсъжда въвеждането на системата “Бонус-малус” при задължителната застраховка “Гражданска отговорност”. С предложените текстове шофьорите без нарушения на пътя ще могат да намалят цената на полицата с до 25%, а тези, които не спазват правилата на пътя, ще плащат с до 400% по-скъпа застраховка.

Според изчисленията на Комисията за финансов надзор (КФН), 78% от шофьорите би трябвало да получат бонус. Изрядните водачи ще получават за всяка година 10% по-евтина застраховка, а при неизрядните тя може да достигне до 400%. По този начин, в най-добрия случай шофьорите ще плащат 225 лв, а в най-лошия 1200 лв.

За преминаване от един в друг клас категории ще се изисква определен период време. Например – при сериозни нарушения като каране с превишена скорост, шофьорите могат да минат само за една година до +400%, а след това ще са им необходими 12 месеца, за да стигнат отново до нулева база.

Дребни нарушения, като неправилно паркиране и каране в бус лентата, няма оскъпяват „Гражданската отговорност”. Това обявиха от  Комисията за финансов надзор.

От КФН обявиха още, че обмислят как да се промени текстът, който предвижда онези, които са извършвали сериозни нарушения и тяхната „Гражданска отговорност” е поскъпнала сериозно, например до 1200 лв., за да не върви този грях с колата, когато тя се препродава. Това обаче трябва да стане така, че да се избегне и възможността да си прехвърлиш колата на дете и да продължиш да бъдеш джигит на пътя.

До 10 декември се приемат предложения за наредбата, а след това в НДК ще се проведе голяма обществена дискусия, за да бъдат изчистени всички спорни текстове в документа.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *