Къде в Европа също получиха днес ваксини срещу COVID-19

Освен в България, редица страни в Европа също получиха от ваксините на Pfaizer и BioNTech срещу COVID-19.

Първата партия ваксини срещу коронавируса пристигнаха във Франция тази сутрин с хладилен камион от Белгия, предаде Франс прес. Тя съдържа 19 500 дози от ваксината. Те ще бъдат изпратени в домове за възрастни хора в Севран и Дижон, чиито обитатели утре ще станат първите ваксинирани в страната срещу COVID-19, съобщи здравният министър Оливие Веран.

Първият етап на имунизационната кампания в страната предвижда да бъдат ваксинирани 1 млн. души. Напролет процедурата ще стане достъпна за по-широка група от населението, а към лятото трябва да обхване 15 млн. души.

И Германия получи рано тази сутрин първите 9750 дози от същата ваксина, съобщи вестник „Билд“, цитиран от ТАСС. Складът, в който те се съхраняват, се пази в тайна. Те ще бъдат разпределени в 53 района на провинция Северен Рейн-Вестфалия и там в неделя специално създадени мобилни групи от медици ще започнат да инжектират с нея хора от домове за възрастни хора и инвалиди.

Днес се очакват партии от ваксината да пристигнат и в провинция Тюрингия и в столицата Берлин. В цяла Германия вече са създадени 442 центрове за ваксиниране, освен мобилните групи, които ще правят инжекции по места в болници и домове за възрастни и инвалиди. Програмата предвижда първо да бъдат ваксинирани хората над 80-годишна възраст в тези домове, както и обслужващият ги персонал.

Първите 10 000 дози от същата ваксина пристигнаха тази сутрин и в Полша, предаде ТАСС. Те ще бъдат разпределени в 72 болници из страната. Първите ваксинирани утре ще бъдат лекари и медицински сестри от МВР-болницата във Варшава. От 15 януари в страната започва записването за ваксиниране на всички желаещи. За целта ще бъдат създадени 8000 пункта за инжектиране на ваксината. Всеки ваксиниран ще получи справка или електронен код, потвърждаващ факта на ваксинацията, с което той ще има възможност да не спазва много от действащите ограничения.

Повечето граждани на Полша се отнасят негативно към инжектирането. Затова властите започват от утре информационна кампания, разясняваща безопасността на ваксината. Намерение да си постави ваксината обяви президентът Анджей Дуда, който по-рано казваше, че никога не се е ваксинирал срещу грип, защото не виждал необходимост от това.

Чехия получи днес първите 9750 дози от ваксината. Първите ваксинирани в страната ще бъдат медици от четири болници в Прага и две в Бърно. Ваксинацията започва утре и един от първите, който ще бъде инжектиран, е премиерът на страната Андрей Бабиш. През януари ще бъдат ваксинирани хоспитализирани възрастни хора, настанени в старчески и социални домове. Чехия ще получи общо 12 млн. дози от петте вида ваксини, които се очаква да бъдат регистрирани в ЕС. Те ще са достатъчни за ваксиниране на 6,9 млн. души от 10,7-милионното население на страната. Масовата ваксинация ще започне през февруари и ще бъде доброволна и безплатна.

Първите дози от ваксината пристигнаха и в Словакия, Норвегия и Естония. Ваксинациите там също започват утре, като първи ще получат ваксината медицински работници от предната линия на борбата срещу коронавируса.

Първата партида от 9750 ваксини срещу коронавирус пристигнаха в Словения, съобщи в Twitter премиерът Янез Янша. Утре започва ваксинацията в цялата страна, посочи още премиерът.

Ваксините ще бъдат съхранявани в специална нискотемпературна камера, която беше оборудвана в сградата на Университетския клиничен център в Любляна. Приоритетно ще бъдат ваксинирани здравните работници, обитателите на домовете за възрастни хора, както и персоналът им.

Първата пратка ваксини срещу COVID-19 пристигна днес и в Хърватия, съобщи ръководителят на Хърватския институт за обществено здравеопазване Крунослав Цапак, цитиран от Хина. Агенцията уточнява, че първата партида ваксини, която пристигна в Загреб, съдържа 9750 дози от препарата.

„Това е най-важното събитие от началото на пандемията“, подчерта Цапак. „Утре ние пристъпваме към ваксинация на рисковите групи от населението на цялата територия на Хърватия“.
Властите в Хърватия са поръчали 5,9 милиона дози ваксини. „Пристигането на ваксината е окуражаващо послание, което засилва надеждите, че животът ще се върне към нормалното през 2021 г.“, написа в Twitter премиерът Андрей Пленкович.

Румънският премиер Флорин Къцу заяви при пристигането на първите дози ваксина срещу COVID -19 в Букурещ, че „това е важен момент, който чакаме от цяла година“ и изрази надежда, че пандемията ще бъде изкоренена възможно най-скоро, съобщи Аджерпрес.

Първите 10 000 дози от ваксината пристигнаха тази сутрин във военномедицинския изследователски институт „Кантакузино“, който е избран като национален център за съхранение на ваксините срещу COVID -19. Премиерът благодари на хората, които са работили в коледния ден, за да внесат ваксините в страната.

„Ваксинационната кампания започва утре, по едно и също време в Румъния и в цяла Европа. Всичко е подготвено. Това е важен момент, чакаме го от цяла година“, заяви премиерът.

Унгария пък е първата страна в ЕС, която започна да инжектира ваксината. Първата партида на ваксината пристигна рано тази сутрин с полицейски ескорт и е достатъчна за 4875 души.

Правителствен говорител заяви, че веднага е започнало ваксинсирането на медицински работници според изготвените вече планове. Първите инжекции са направени в главния COVID-център в Будапеща – Централната болница Дел-Пест, а след обед започна и в друга голяма столична болница.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *