Късметлийска 2020 г. отчете младият пчелар от Кресна Й. Тасев, служител в МВР, завърши висшето си образование и увеличи кошерите в пчелина с пет

2020 година за младия пчелар Йордан Тасев от Кресна се оказа почти нулева откъм добив на мед. Основната причина бе студената и дъждовна пролет, а и смъртни случаи на пчелни семейства, но пък хубавото бе това, че успя да увеличи пчелните семейства с още пет кошера. Споходи го и друг успех – успя да вземе висшето си образование като специалист по стопанско управление от ЮЗУ „Неофит Рилски”.

Види ли свободно време извън трудовите си задължения като служител в системата на МВР, и преди, а сега още повече е из пчелина или по пътя на пчелите, които го отвежда из чудните природни местности Ъмо, Прекопо, Мело, Шемето, откъдето са родовите му корени, а и тези на войводата Яне Сандански. Посвърши ли работата си из пчелина, джипът му знае дори и без пътеки да обхожда ридища и долове, привличащи младия пчелар с чудни природни потайности и здравословен въздух.

Пчелинът на Йордан Тасев е в Ново село – район, изпълнен с билки, цветя, медоносни храсти и дървета. Засега се състои от тринадесет кошера, но надеждите са тази година да ги направи към двадесет. За по-голям пчелин засега не мисли, тъй като не са малко и задачите му като служител на МВР.

БОРИС САНДАНСКИ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *