Refan-728×90-July-2019

Къщата на един от първите хотелиери в Банско – Л. Калайджиев, на търг заради дългове, фалиралият благоевградски бизнесмен Е. Давидков изгуби пореден имот

Поредният бизнесмен от Банско губи имущество заради дългове към банки. Съдия-изпълнител обяви на публична продан част от къщата на бизнесмена Лазар Калайджиев от Банско. Предмет на публичната продан са апартамент с обща площ от 60,53 кв.м, състоящ се от дневна, кухненски бокс, спалня и сервизно помещение, както и мезонет на две нива с площ от 108,48 кв.м, състоящ се от дневна, кухня със столова, две спални, сервизни помещения и тераса. Двата имота се продават ведно с полагащите им се общи части от сградата и парцела, а обявената цена, от която ще тръгне наддаването, е в размер на 119 хил. лева.

Върху двата апартамента има учредена договорна ипотека в полза на банка от 2008 година, която през миналата година е подновена. През юни месец тази година обаче заради натрупани задължения на Калайджиев към банката кредитор се стига до налагане на възбрана върху имуществото и обявяването му на първа публична продан. Семейството на Калайджиев е сред първите хотелиери в Банско. Според местни към момента той се занимава със земеделие. Справка в Търговския регистър показва, че Л. Калайджиев е управител и едноличен собственик на капитала на фирма “Агро Инвест холдинг”. Компанията първоначално е регистрирана с името “Форест Енерджи”, със седалище в Банско, но през 2013 година е преименувана, сменено е и седалището в Разлог. Името му фигурира като управител на още няколко фирми – „Форест Естейт“ ЕООД, „Агро Инвест Хотово“, „ПМС Инженеринг”.

Калайджиев не е от публичните личности на Банско, но преди 10 г. влезе в общественото полезрение със сватбата си и романтичната история около нея. На рождения си ден той се загледал в телевизионното предаване „Сделка или не“ и там видял красавица, която веднага му грабнала ума и сърцето. Намерил я чрез свои приятели и тя се оказала разложанка. Много скоро след това младият бизнесмен предложил на Кристина да се съберат и сватбата им стана едно от светските събития на годината в Банско. На семейството кумува тогавашният зам.шеф на пожарната в Банско Димитър Клечеров, имаше гости от цяла България, сред които и доста сомелиери, а след  тържеството Лазар и Кристина изкараха медения си месец във Франция, където взели категоричното решение да посветят живота си на винопроизводството.

За пореден път на тезгяха е сложен и недостроеният хотел на обявената в несъстоятелност фирма на известния в близкото минало бизнесмен и милионер от Благоевград Емил Давидков – „Елит Строй“ ЕООД. Обектът се намира в м. Герачини улици в Банско и се разпродава на парче, а общата стойност на всички обявени самостоятелни обекти възлиза на 228 945 лева без ДДС. Обект на проданта са 14 апартамента, 6 гаража и 7 складови помещения. Дружеството се представлява от синдик, а Давидков е с прекратени правомощия. Той беше сред най- известните бизнесмени в миналото в Югозапада. Към края на миналото десетилетие започва да изпитва затруднения да обезпечава огромните си кредити и започнаха запорите върху имуществото му. Давидков изгуби имоти в Петрич, Благоевград, Банско. Запорът на хотела в Банско е заради задължения от 55 хил. евро ведно със законовите лихви. Дружеството е обявено в неплатежоспособност през 2018 година.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

 1. Защо банките в БГ не подкрепят бизнеса?!

  Банките в България не подкрепят частния инвестиционен бизнес? …….. Защо?!
  Защо банките в България с ужасно ВИСОКИ лихви – убиват бизнеса на такива млади предприемачи.
  Ми тези млади хора – утре ще избягат в чужбина.

  Вместо да го държат жизнен и да се развива, и да създава работни места.
  Защо банките в България убиват българските предприемачи с непосилно високите си лихви.
  Защо?! .
  Къде са отговорните банкери от старите времена, които се грижеха да има жизнен работещ бизнес и икономика и селско стопанство. Къде са?!

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *