Кюстендилец остава в ареста, след като се предаде доброволно заради тежко престъпление в Германия

Кюстендилец, търсен от властите в Германия за непредумишлено убийство, остава в ареста. Мярка за неотклонение „задържане под стража“ за 41-годишния Георги Павлов определи Окръжен съд – Кюстендил под председателството на съдия Ваня Богоева. До определението се стигна след внесено искане на Окръжна прокуратура – Кюстендил след получена европейска заповед за арест на лицето.

Георги Павлов се изправи пред Темида, след като по-рано се  яви доброволно в РУ – Кюстендил на 19.12.2019 г. Мъжът разбрал, че в Германия е обявен за международно издирване във връзка с европейска заповед за арест с цел екстрадиция. Същата е издадена от съдия към Районен съд – Мюнхен и касае издирването на кюстендилеца във връзка с провеждано срещу него наказателно производство за едно общо престъпление. Това е опит за непредумишлено убийство, опасна телесна повреда. Според германското разследване деянието е извършено в Мюнхен, като максималният срок на наказанието, което може да бъде наложено, е „лишаване от свобода“ за срок от 15 години.

В България също Наказателният кодекс предвижда „лишаване от свобода“. Съдия Ваня Богоева  прие, че е налице и втората предпоставка за взимане на мярката – съществува реална опасност от укриване, независимо от заявеното в съдебно заседание желание за незабавно предаване в Германия.

„Единствено мярка за неотклонение „задържане под стража“ може да гарантира участието на исканото за задържане лице в същинското производство по увропейска заповед за арест, което е задължително”, каза още съдия Богоева.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *