Топ теми

Кюстендилка, кандидат-съветник от Партията на българските жени през 2003 г., разпореди на ЦИК да махне листата от архивите и интернет – името й било „лични данни“

Централната избирателна комисия отказа да изплати пътните разходи в размер на 70 лв. между София и Банско на председателя на ОИК в ски курорта Ивайло Арсениев. Сметката била представена в мейл от 29.09.2020 г. по електронната поща на адреса на ЦИК, където постъпило искане за изплащане на възнаграждение на Арсениев и член на комисията в Банско, които на 11.09.2020 г. дали целодневно дежурство за отваряне на помещение на комисията в сградата на Общинска администрация – Банско, където търсили на компютъра актуалната информация за изготвяне на необходимите справки и за съставяне на придружителните писма към Районно управление – Банско. В същото заявление е направено и искане за заплащане освен на дежурството на председателя и на транспортните му разходи, тъй като постоянният му адрес е в гр. София.

Искането бе докладвано на редовното заседание на ЦИК от санданчанина адв. Георги Баханов, който предложи ЦИК да плати двете ежедневни дежурства в размер на 117,04 лв. с осигурителните вноски, но претенцията на председателя за 70 лв. за гориво да бъде препратена на кмета на Банско, той да я покрие.

По закон кметовете трябва да покриват транспортните разходи на хората извън населеното място и за съжаление тези случаи зачестяват, защото има общини, в които не може да се намери дори един юрист, който да стане член на ОИК, има комисии в страната, където членовете дори нямат висше образование, затова се налага „внос“ от други общини, коментира Баханов.

Освен с такива казуси заседанията на ЦИК са пълни и с разглеждане на доста комични писма. Миналата седмица например тук е разглеждано искане от кюстендилка, която остро възразява срещу публикуването на архива на ЦИК от 2003 г. за местните избори. Дамата била част от листата на Партията на българските жени и в това й качество обявила, че иска незабавно „списъкът да бъде изтеглен или заличен от интернет, защото това не е в унисон със Закона за защита на личните данни, нито говори добре за институцията, която е оставила в пространството такава информация“.

След кратки дебати членовете на ЦИК решиха, че в крайна сметка стана въпрос за списък само с трите имена на кандидат-политиците, което трудно може да бъде наречено „лични данни“, поради което дамата ще получи от комисията отказ.

Сред много по-сериозните сигнали, с които централната комисия се занимава, е например отказът на Районна прокуратура – гр. Благоевград от 23 септември 2020 г. да образува наказателно производство по жалба на благоевградчанин, на когото е отказано да гласува в родния град, защото от 2013 г. живее във Великобритания. Казусът е доста заплетен, защото същият е с постоянен адрес в Република България, а настоящият адрес е в Република Македония.

Според Баханов на всяко заседание на ЦИК се разглеждат поне по няколко такива писма и сигнали, по които комисията е задължена да направи подробно проучване и задължително да уведоми подателя какво е решила.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *