Кюстендилка със съмишленички украсиха в Чикаго дърво на Баба Марта и извиха хоро за Гинес с българското знаме

Българите от най-голямата българска общност в САЩ – тази в Чикаго, празнуват. Формалните поводи са Баба Марта и националният празник на България. Сънародниците ни спазиха традициите, независимо от ограниченията, свързани с пандемията. С идването на пролетта българите във Ветровития град имат надеждата (като че ли повече отпреди) за нормален живот и за здраве на техните семейства.
Украсено бе „българско” дърво в центъра на Чикаго, което става все по-красиво с всяка изминала година! Благодарение на ентусиазма и таланта на кюстендилката Петранка Стаматов, Евгения Петров, Цветелина Бойновска, Красимира Атанасова дървото, украсено с уникални, ръчно изработени мартеници, се намира на Michigan avenue, в близост до Art Institute of Chicago.

Център „Българика” организира традиционното празнично българско хоро в чикагското предградие Mt. Prospect. „Българика” е основана през есента на 2014 година като школа по български народни танци в Чикаго, САЩ. Впоследствие „Българика” прераства в средище на хора, милеещи за опазване на българските традиции и родови ценности и тяхното разпространение по света.

Генералното консулство в Чикаго организира тържествено издигане на националния трибагреник в центъра на Чикаго по повод националния празник на България 3 март. Това се прави повече от 15 години, а тази година заради пандемията церемонията бе с ограничен брой хора. На събитието присъстваха и членове на неотдавна сформираната асоциация на полицаи от български произход.
За българската общност това е време, когато всяка година могат заедно да се радват и празнуват. А пожеланията им бяха дано час по-скоро да можем пак да се веселим и празнуваме заедно не само виртуално, но и на живо!

ИВАН ПЕТРОВ

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *