HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Кюстендилки варят лютеница по нова технология – с маркуче в тавата

В сезона на лютениците домакините в Кюстендил приложиха нов начин на производство на зимнината. “Лично на мен сестра ми сподели този метод и аз първоначално й се изсмях. Става въпрос за маркуче, което се слага в тавата с лютеница. Въпросът е да го поставиш точно когато доматеният сок кипне и започнат да се вдигат мехурчета. Чрез маркучето водата преминава по него, изцежда се навън и не нужно да чакаш дълго време тя да се изпари. Именно това всъщност забавя нещата. Така последния път с това маркуче намалихме времето на варене на лютеница от 5 на 2 часа и половина”, споделя кюстендилката Анастасия Григорова, която наскоро напълнила 80 бурканчета.
“Преди една седмица си ходихме при майка на село Ябълково. Домати има много, смлели сме със съпруга ми 110 килограма. Едни такива едри и месести, тук, в нашия край, ги наричат “биволско сърце”. В парника на двора обаче нещо доматите се разболяха, започнаха да съхнат. Съседи пък се оплакаха, че кърт се появил по картофите, и дори казаха, че ще ги извадят този уикенд”, разказва Анастасия.
С метод по стара бобошевска технология пък вари лютеницата Радмила Деникова. “Аз режа доматите на много едро и след това ги поставям да се варят в една голяма тава. Последния път сложих и една кофа нарязани чушки, моркови не съм слагала, тъй като в градината нямахме. Като изври водата от доматите, взимам едно сито. Него брат ми го направи. Претривам цялата смес през ситото, остава само много фината ципа от домата. Иначе, ако ползваш мелачка, много остатък се получава, а така използваш целия домат. След като претрия сместа, слагам да се пържи. Последния път затворих 40 бурканчета”, споделя Радмила.
В градината й в кюстендилското село Багренци тази година доматите са много. “С домат си правим салата, последния път претеглихме един и излезе 800 грама, но това е, защото наблизо имаме вода и се полива непрекъснато”, добавя Радмила.
Цветанка Димитрова от село Багренци пък ще разчита на традиционния начин на приготвяне на лютеницата. “Имаме много домати в двора, мъжът ми полива често. Ще ги сваря в тавата, ще сложа печени чушки и патладжани”, добавя жената.
ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *