Кюстендилската череша удържа на триседмичните валежи

Ромите, берачи на череши в село Соволяно, община Кюстендил, се подлагат на ежедневен и строг контрол, преди да бъдат пуснати в масивите, сподели Пламен Илиев, кмет на село Соволяно.
„Има специални образци със списък, който се попълва всеки ден. В списъка фигурират имената на съответните берачи, адресите на живеене в кв. „Изток”, здравословното им състояние. Всичко документирано бива подписвано от берача, ромите се извозват със специализирани коли, те берат отделно. Всичко е организирано така, че да няма никакви контакти с другите берачи”, обясни той.

Припомняме, че от 17 юни със заповед на директора на РЗИ – Кюстендил временно е ограничено движението на територията на ромския квартал, влизането и излизането от него. Причина за блокадата на махалата в Кюстендил е огнище на коронавирус, а от миналата вечер с решение на областния щаб мерките са засилени. По подадени списъци от работодателите близо 200 са берачите на череши от кв. „Изток”.

Много от стопаните в село Соволяно и останалите черешарски села спасяват черешовия плод след валежите с непрекъснато пръскане – използват много препарати със засилено съдържание на калций.

„Действително при влажно време при узряването на черешите може да доведе до напукване на плодовете и развитие на кафяво гниене, което унищожава реколтата. По принцип черешите се отглеждат при неполивни условия и запасите от зимни валежи са достатъчни за нормалното развитие на културата. Когато обаче има повече валежи, влагата при черешите им идва в повече. Срещу напукването има лек. По време на зреенето, за да няма проблеми с напукването, плододаващите дръвчета трябва да се напръскат с листни торове, съдържащи елемента калций. Пръска се по 2-3 пъти през 12 дни. Калцият заздравява клетъчните стени на плодовете. Той ги прави по-еластични и устойчиви при повишена влага, като предотвратява напукването дори при валежи по време на зреенето”, споделят агроспециалисти от Службата за съвети в земеделието.
„Реколтата от череши е добра с оглед на метеорологичните условия. Черешите удържат фронта тук, в Соволяно, въпреки че вече три седмици  вали дъжд. Всичко е много динамично – пазар, работна ръка. Моите впечатления са дори, че няма проблем с работниците, защото много хора са без работа. По време на пандемията знаем, че имаше много съкращения”, споделя  Димитър Стаменов, собственик на черешов масив. Надницата за берачите е 40 ст. за кг набран плод.

Най-издръжливи на лошите условия се оказаха черешите в Соволяно, Коняво и Таваличево.

При много от стопаните, за които това не е основна дейност, голяма част от черешите ще се скапят и напукат, тъй като не са направени достатъчно обработки на черешовите дръвчета, защото това опира до финансови средства. Там където са гледани по-добре, засега държат и няма да е рядкост черешите да останат по дърветата”, добавя производители.

Изкупната цена също не задоволява собствениците на овощни дръвчета. Още в началото бе обявена цена от 80 ст. за кг. Пазарът обаче диктува колко струва черешата. Когато има череши, но няма търсене, цената е ниска, и обратното – когато няма череши, а търсенето е голямо, цената е висока.

„Много обичам да бера череши, така си почивам. В момента съм си взела отпуск. Един добър берач може да стигне и до 200 килограма набран плод, стига да са големи. В момента берем по-дребни, тъй като такива се изкупуват от фабриката в Копиловци.  Такива можеш да набереш между 100 и 150 кг. Действително, трудно е. Първите години, когато се запалих, беше в масив в село Коняво. Чудех се как ли ще се справя, но за всичко си има начин – как да хванеш черешата, така че да не я оставиш без дръжка. Освен това и през цялото време си ядеш череши. В последно време чета, че от черешите се качват килограми, но не е така. Още старите хора са казали „Яж черешки, за да заприличаш на дръжките им”. Сега от катеренето по стълбата малко ме боли кръста, защото ромите, тъй като берачите са предимно такива, са брали плодовете само отдолу, а по високото си стояха”, споделя Анелия Сотирова, дългогодишен берач на сладкия плод. При добра година едно черешово дърво дава 80 килограма.

„Спомням си, по времето на черешовата кампания, когато моята майка работеше в Завода за кондензатори, си взимаше отпуск да бере череши. Това беше допълнителен доход за семейството. Със спечелените пари купуваше нещо голямо за дома ни.  Дори не ходехме на почивка, тъй като мама ходеше по три седмици на череши. И сега в мазето си стои куката и кофата. Тогава тя и много отслабваше, защото, казва, в жегите не ти се яде”, уточнява берачката на череши.

От черешите не може да разчиташ на печалба още на следващата година. Собственикът на масив Димитър Стаменов има градина от девет години, но през последните три години може да каже, че инвестицията се връща. „В България не можеш да разчиташ, че цялата продукция ще бъде изкупена, затова много от колегите предпочитат да ги предлагат на румънския пазар”, споделя производителят.

Същевременно Сдружение по туризъм, Институт по земеделие и община Кюстендил се готвят за „Празник на черешата 2020”.

Изложението на плодовете на овощния труд за страната започва от гр. Кюстендил през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба, и градът получава званието „Майка на българското овощарство“.

Същинският Празник на черешата се организира за 13-та поредна година и се е наложил като основно събитие в културния календар, като всяка година бележи по-широка туристическа популярност. Многообразната културна програма, екологичната продукция, кюстендилските традиции и пословичното гостоприемство са причината за ежегодното посещение на гости от цял свят.

Тридневната програма тази година започва на 26 юни от 10:00 часа с базар на екологична черешова продукция, на който кюстендилци и гости на града могат да закупят директно от местните производители. Едновременно с това ще се реализира атрактивен проект на школата „Новите майстори“. „На една череша дистанция“ е името на художествения проект и предвижда преобразяването на площад „Велбъжд“ в духа на празника.

На 27 юни е предвидена ежегодната изложба на щандове от черешови произведения, подредени от местните читалища и неправителствени организации. Запазили традициите на региона, читалищата представят ежегодно пана, картини и икони, „изрисувани“ с черешов плод. Само тук може да се види т.нар вешало от череши, характерно за Кюстендилския регион. Наградите за участие са осигурени от Сдружение по туризъм – Кюстендил.

Ще се обособи и кът за хранене, в който местни хотелиери и ресторантьори, специално за празника, ще обединят усилия да създадат своеобразна платформа за кюстендилски домашни хранителни изделия. Сорбе от череши, пици, десерти и напитки с череши ще се предлагат на гостите на празника. Инициативата се реализира за първи път в рамките на Празник на черешата и е в резултат на успешното партньорство между общината и Сдружението по туризъм.

Официалното откриване предвижда ежегодното представяне на характерните за района сортове череши от Института по земеделие в Кюстендил. В колекционните насаждения на института е събран и се поддържа богат генофонд от 170 сорта череши, по-известни от които „Победа“, „Черна Конявска“, „Кюстендилска хрущялка“, „Мизия“, „Данелия“ и други. Специално за празника ще се презентират част от най-известните и търсени сортове.

Съвместно с Регионален исторически музей – гр. Кюстендил са организирани две туристически обиколки за гостите на града – първата е от 16:00 часа, тръгва от ТИЦ – Кюстендил и обхваща културно-историческите обекти в града. Римските терми, къща музей „Димитър Пешев“, джамия „Ахмед Бей“, Художествена галерия „Владимир Димитров- Майстора“ са част от обектите, включени в тура.

Кулминацията на празника е предвидена за 20.00 часа, когато на площад „Велбъжд“ ще се организира празнично хоро. Събитието е ново за кюстендилската публика, тъй като Великденското хоро през 2019 г. си извоюва името на най-успешната масова благотворителна акция. Тази година под знака на кюстендилската череша в хорото ще участват местни фолклорни състави и в него имат възможност да се включат всички желаещи гости на „Празник на черешата 2020”.

Последният ден от празника – 28 юни (неделя) – е посветен на най-малките. Предвиден е своеобразен флашмоб с песни, танци и игри с награди от 11:00 часа на площад „Велбъжд“, организиран от Областен информационен център – Кюстендил.

От 13:00 часа е и втората туристическа обиколка в рамките на „Празник на черешата 2020”, предвиждаща посещение на късноантична и средновековна крепост „Хисарлъка“.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *