Топ теми

Кюстендилска ученичка иска да е част от “Мистерията на българските гласове”

Талантлива кюстендилска ученичка стигна до финалния кръг в категория музика с фолклорно пеене и бе премирана със стипендия на конкурс. 13-годишната Димана Крумова, която учи в Първо ОУ – Кюстендил, се надява да стане част от “Мистерията на българските гласове”.
“Сигурна съм, че младите хора ще направят така, че българската народна песен да продължи да добива популярност из целия свят. Ненапразно “Излел е Дельо хайдутин” на Валя Балканска стигна и до Космоса”, казва с усмивка Димана.
Тя е възпитаник на амбициозната музикална педагожка Адела Харалампиева и вече пет години е в основния състав на вокална формация “Фолк арт”. Всичко става случайно. Харалампиева е впечатлена от изпълнение на Димана по време на Празника на черешата в Кюстендил през 2012 година. Предлага й да влезе във формацията и момичето се съгласява.
“На последния кръг от конкурса в град София трябваше да покажа редица свои качества и умения – писане на есе, теоретични знания в областта на музиката, получени награди на конкурси, показан интерес към четенето на книги и да изпълня две песни”, казва Димана.
Освен че пее, момичето е отдадено на пианото. “Уроците по пиано при г-жа Красимира Матуска много ми помагат, когато подготвям своите песни”, споделя Димана Крумова.
Въпреки крехката си възраст кюстендилката вече има и солидна автобиография. През април тази година младата певица спечели специалната награда в конкурса “Звезди в радиото”, а през юли грабна първото място в категория индивидуално пеене на Международния фолклорен фестивал “Пауталия 2017”.
ГЕРГАНА ИВАНОВА

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *