Кюстендилският Коловати захапа БФС и четвъртите в света: Няма конгрес, защото искат да си кютат, да си седят на сладка работа

Бившият национал Илиян Стоянов-Коловати е известен с хапливия си език и не пропуска да коментира недъзите в родния футбол дори от далечна Япония, където има частна юношеска школа. Инициатор е на проекта ФК „Кюстендил“ в родния си град, през годините се е доказал като човек, който не цепи басма на никого, вдигна мерника и на четвъртите в света от САЩ-94, заемащи от 15 г. ръководни постове в БФС. Ето какво заяви по най-парливите теми, касаещи настоящето и бъдещето на най-популярната игра у нас:

„Искам първо да попитам защо ме търсите за коментар в далечна Япония? Когато започна да говоря, го правя с истината и истинските имена, затова ме търсите! На много хора не им харесва това, което казвам, но аз съм такъв човек. Не знам от колко време не съм гледал мач на националния отбор на България. За последно Петър Хубчев беше селекционер и тогава гледах няколко двубоя. Някак си не ме интересува националния отбор, не ми е интересно в последните години. Нивото спадна както на национално, така и на клубно ниво. В момента националният отбор е, както каза спортният министър Кралев – една сергия. Може би и затова хората се отдръпнаха от трибуните. На някои от последните мачове преди пандемията на трибуните имаше 450 души… Когато съм бил в националния отбор, на тренировки имаше повече журналисти и фенове, отколкото сега на мачовете. Не мога да си обясня някои неща сега. Чета, че все играем добре, че нямаме късмет, а все губим… Странна работа. Напоследък се спрягат различни имена за селекционери. За мен най-точният човек е Илиан Илиев. Между другото според мен още по-добрата кандидатура е на Юри Николов, заместник-директора на треньорската школа. Той трябва да стане старши треньор на националния отбор, Мишо Мадански да му бъде помощник, а отговорник – Лъчезар Димитров, шефа на треньорската школа. Това са тримата, които може да извадят България от калта. Може да ни класират и на световно първенство /смее се/.

Сега вече сериозно за Илиан Илиев. Той е човек, когото футболистите ще уважават и ще му имат респект. Бивш футболист, дълги години треньор в България, има опит. На него играта му е пределно ясна. Моите уважения към Сашко Димитров и Николай Киров, но как футболистите да им имат респект?! Имам и друго виждане за поста селекционер на България. Но поради причини, че и той не си мълчи и винаги е бил откровен – това е Любослав Пенев. При него отборът ми харесваше как играе. Да, губеше мачове, побеждаваше, но той се опита да изгради и наложи някакъв стил. А треньорът на националния отбор трябва да е послушко, за да е на този пост. Говорим в последните няколко години. Трябва да си близък до влиятелни хора в България, сред които политици, бизнесмени, президенти на клубове, и така може да станеш треньор на националния отбор на България – от юноши до мъже.

Що се отнася до конгреса на БФС, който беше отложен за неясна дата догодина, няма смисъл повече да коментираме. Сегашните управници на централата могат да си го направят след една година, две или три. Този конгрес спокойно можеше да се проведе навсякъде – в „Арена Армеец“ например. Има 700 делегати, залата е с капацитет 12 000 места, могат да седнат през 10 метра. Но тези хора искат да си кютат, да си седят на сладка работа, харесва им. Всеки в БФС, който излезе да дава интервю след мач, казва – ние нашата работа сме си я свършили, осигурили сме им условия. Ние нашето сме го изиграли, сега е ваш ред. Да, ама вие сте играли преди 26-30 години. Вече сме 21-и век, 2020 година. Като не ви се работи – разкарайте се от там, има по-млади и можещи хора и могат да ви заместят. Какъв е проблемът?! Шапка им свалям на всички футболисти от онова поколение през 1994 година. Радвал съм се, плакал съм, гледал съм мачовете през нощта. Но… като управленци ги видяхме докъде са. И не им ли омръзна да са там, не ги ли е срам от това, което правят. Сега е по-зле от времето на Борислав Михайлов. Категорично. Той поне имаше лоби в УЕФА, канеха го насам-натам. Боби горе долу се справяше. От тези хора сега кого ще го поканят някъде?!

За мен Стилиян Петров е човекът, който може да промени лицето на българския футбол. Задължително в Изпълкома оттук нататък не трябва да има клубни президенти. В него трябва да са бивши футболисти, но със собствено мнение. А не подставени лица от други хора. Ако клубовете не искат да се промени нещо, да си ги управляват тези хора още 50 години. Ако клубовете не искат промяна, най-добре е българският футбол да стане аматьорски. Ние вече сме на нивото на Малта, Люксембург и Гибралтар. Там хората работят в банки, чиновници са или имат други професии. Така да стане и тук. До обяд или до 3-4 часа следобед да работят и вечерта да тренират. Тъкмо няма да се харчат пари. Ако има президенти ентусиасти, нека да им дават заплати, но футболът в България е по-добре да бъде аматьорски. Така момчета и от „В” група ще имат шанс да влязат в националния отбор. Няма нужда повече да се мъчим.

Най-добре е БФС да се премести в Разград. Там да направят една сграда и БФС. Това е мнението ми. Спадът в играта на този отбор изобщо не ме интересува. В България гледам единствено „Левски“, следя го като фен. И ФК „Кюстендил“, естествено”.

ТОНИ КИРИЛОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *