Кюстендилският общински съветник Р. Димитров събра на овчи курбан 400 гости от България и Македония за 90 г. на хижа „Осогово“

Със 7 казана овчи курбан хижарят Росен Димитров посрещна над 400 гости, дошли на хлад в Осоговската планина, за да отбележат 90-годишнината от нейното създаване. Пред хижата и тази година се събраха туристи и гости от България и Македония. Месото от 3 овце с много зеленчуци приготви майстор-готвачът Георги Спасов.

„Още от предната вечер сварихме месото, за да не се бавим. Подготвихме си и зеленчуците, един вид заготовката. Жени ми помогнаха и нарязаха 2-3 килограма моркови, пресен лук, зелени и червени чушки и, естествено, много подправки. Сложихме корени от целина, магданоз и няколко скилидки чесън, така че да не се натрапва. Най-важната подправка обаче за овчия курбан си остава джодженът, който аз обикновено слагам накрая“,  разказва Георги Спасов. „Вкусът на курбана допълнително се придава от това, че се вари на дърва“, уточнява още готвачът.

Както си е по канон, чорбата освети отец Васил Кудуски и после поръси за здраве всички присъстващи. По-възрастните планинарки пък бяха омесили питки „слънчогледки“. Сред гостите бяха областният управител Виктор Янев, кметът Петър Паунов и председателят на Общинския съвет Михаела Крумова. Като на всеки празник, веселбата продължи цял ден, извиха се кръшни хора.

Туристическа хижа в Осоговската планина се намира на 18 км от Кюстендил. Разположена е на 1640 м н.в. в местността Плавилото, в подножието на връх Кюнек. Тя е удобен изходен пункт за посещение на високата част на планината. От години наред неин наемател е Росен Димитров, който е и общински съветник от Коалиция „Кюстендил“.

Хижата е построена от кюстендилските туристи през 1927-1928 г. като първа туристическа хижа в Осоговската планина. За набиране на средства за строежа още през 1923 г. е създаден фонд „Хижа” при дружество „Руен” от Юношеския туристически съюз. Те се събират от доброволни вноски, давани от учреждения, предприятия, банки, частни лица, от приходи от литературно-музикални утра, забави, вечеринки и др.

През 1924 г. общината в Кюстендил отпуска първата по-значителна сума от 15 000 лв. Българската земеделска банка предоставя 2000 лв., а Окръжната постоянна комисия – безплатен дървен материал. В края на 1924 г. е изграден хижо-строителен комитет с председател кюстендилския адвокат и общественик Милан Киселички. Материалите се изнасят с конски товари и на гръб в раници от туристи ентусиасти. Строежът е извършен през 1927-1928 г. от майстор Богоя.

Хижа „Осогово” е открита през юли 1928 г., в първия неделен ден след състоялия се в Кюстендил на 12-14 юли с.г. XXI редовен събор на БТС. През 1958 г. хижата е ремонтирана и преустроена /направени са тераса, столова и кухня/. След 2000 г. хижа „Осогово” е основно обновена и предлага значителни удобства за туристите – самостоятелни санитарни помещения и бани, локално отопление, сателитна телевизия и др.

Понастоящем хижа „Осогово” представлява масивна двуетажна сграда с общ капацитет 37 места, разположени в стаи с по 2, 3 и 4 легла, със собствени санитарни възли и бани. Всяка година преди празничния курбан туристите от ТД „Осогово“ изкачват връх Кюнек /1925 м н.в./.
ГЕРГАНА ИВАНОВА

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *