Кюстендилски антифашисти стигнаха до Полетински камък, припомняйки си за убийството на 4-ма партизани преди 75 години

75-годишнината от убийството на четирима партизани от Кюстендилския отряд почетоха на Полетински камък група социалисти и антифашисти. Те стигнаха до местността Черенец, където направиха своя традиционен събор. По този начин те почетоха паметта на четиримата партизани, убити  в престрелка с изпратените от Дирекцията на полицията две подразделения на 3 август 1944 г. Емил Шекерджийски, Стоян Лудев, Стоян Стоименов и Крум Зарев загиват в битка, обкръжени от общо 800 жандармеристи.

Там, където е лобното им място, в землището на село Полетинци е издигнат  паметник, на който са изписани имената им, а на най-високия връх строителната бригада на Благой Серафимов е издигнала 24-метров бетонен монумент. В подножието му имаше метален лавров венец, който отдавна е вандалски отмъкнат. Все още стоят обаче плочите с имената на загиналите от Кюстендилския партизански отряд, които участниците във възпоменателното събитие отрупаха с цветя.

Да почетат 75-годишнината от убийството на четиримата партизани на Черенец се качиха представители на БСП и БАС от общините Кюстендил и Трекляно, много местни хора, както и потомци на загиналите, най-малка сред които беше  Карина -правнучката на Емил Шекерджийски. Щрихи от трагичното събитие, както и страници от анфифашистката борба в Кюстендилския край бяха  припомнени от представителите на БАС – Кюстендил Иго Игов, Емилия Васева и Севдалина Демиревска, която е и член на централното ръководство на антифашисткия съюз. Особено емоционално беше словото на 93-годишният Тодор Гогов –  най-възрастният и единственият останал жив участник в Кюстендилския партизански отряд. Председателят на ОбС на БСП в Кюстендил инж. Росен Димитров подчерта, че в съвременния сложен и объркан свят идеите за социална справедливост се чуват все по-настойчиво и стават все по-актуални. Участниците във възпоменателния събор изразиха тревогата си от възраждането на различни фашистки организации у нас и безпрепятственото им появяване на обществената сцена – нещо, което в Европа би срещнало силна и политическа и гражданска съпротива.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *