Кюстендилски ветеринар настоява за корекция в общинска наредба за отглеждане на селскостопански животни

След публично обсъждане община Кюстендил ще направи корекции в Наредбата за отглеждане на селскостопански животни и птици. Необходима е промяна в броя на отглежданите по селата домашни животни, така че те да бъдат в съответствие с националната програма на сектора, информира ветеринарят д-р Андрей Димитров. Според него общинският документ трябва да отговаря на изискванията, регламентирани в Наредба за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти.
Д-р Андрей Димитров, който е и общински съветник от гражданската листа на Партия на зелените, разясни, че в личните стопанства на физически лица се отглеждат за лични нужди до два броя едри преживни животни и приплодите им до 12-месечна възраст; десет броя дребни преживни с приплодите им до 9-месечна възраст; три броя прасета за угояване, различни от свине майки и некастрирани нерези; два броя еднокопитни и приплодите им до 12-месечна възраст; десет възрастни зайци с приплодите им, но не повече от сто броя общо; петдесет възрастни птици независимо от вида; сто бройлера или подрастващи птици независимо от вида.
В предложената проектонаредба на общината разрешеният брой свине за отглеждане в заден двор е 1 брой, в националната са 3.
Андрей Димитров, както и колегите му съветници от партия „Зелените”, искат да се увеличи броят, освен на прасетата, и на кокошките, както и на овцете и козите до допустимия брой в националната наредба.

„Наличието на ветеринарни лекари се оказва драстичен проблем, през последните години животните по селата намаляват, много от ветеринарите се прегрупират в друг вид дейност и прекратиха договорите с Агенцията по безопасност на храните. В качеството ми на председател на регионалната структура на Българския ветеринарен съюз, имам комуникацията с колеги и тяхното уверение, че няма да се отказваме от изпълнението на мерките по държавната профилактична програма”, каза д-р Андрей Димитров.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *