Кюстендилски планинари възобновиха излетите

С поход до Ришкия дял на Конявската планина планинарите от Туристическо дружество „Осогово” възобновиха излетите сред природата през зимата. Пътешествието на кюстендилци започва от местността Стражата, където се събра цялата група. Поемат към село Буново, водени от Лидка Василева. Пътеката започва плавно. От дясната страна се е ширнало Чокльовото блато /наричано още Байкалско блато/. Намиращо се на 880 м.н.в., то е едно от най-големите торфени находища в България. Вдясно се виждат Чудинска, Кобилска, Милевска и Дукат планина с първенеца си връх Църноок. Обръщайки се назад, се разкрива първенецът на Конявската планина – връх Виден /1487 м.н.в./.

„В недалечното минало из махалите на Буново са звънели чановете на хиляди овце, събрани в големи стада. Днес в центъра на селото се белее самотно селската църка „Св. Георги”, построена през 1927 г. Само няколко малки коминчета в селото пушат, а хора по улиците не се виждат”, споделя впечатленията си секретарят на дружеството Силвиа Михова.

По пътя природата наоколо се променя. Все повече започват да преобладават скални масиви, което подсказва, че наближава скалното образувание Меча дупка. Това е висока скала с образа на мечка. В основата на скалата има дупка. Групата продължава към следващата огромна скала с образ на китаец. Това е и названието й. Зад него като стражи са наредени пирамиди, кули и зъбери – истинско магнетично място, коментират участници в похода.

Водачката Лидка повежда групата до пещерата „Дрънкалото“, следва разходка по каньона на река Шегава, красивия дол Пропадалището с причудливи скални образувания, венци и ниши – невероятно преживяване, зареждащо с положителни емоции…

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *