Кюстендилски планинари оцеляха сред стършели в Странджа

Кюстендилски планинари се изправиха пред предизвикателството Странджа-Сакар. “Дестинацията е далечна за пределите на България, затова пътувахме дълго и търпеливо. Първият ни обект бяха долмените в село Хлябово. Долмените са предшествениците на тракийските гробници, където са полагани мъртъвците, а този в село Хлябово е най-големият, известен в страната”, разказваха впечатленията си групата. Устремският манастир “Света Троица” също бил част от забележителностите, които грабнали вниманието им. “Това е най-големият манастир в Сакар планина, на около 13 км след Тополовград. Запалихме по свещичка и продължихме към хижа “Старият мост”, близо до град Елхово, където беше първата нощувка”, допълва медицинската сестра Ваня, която, когато има възможност, обикаля с планинарите.
Кюстендилци стигнали и до тракийското светилище “Мочукови камъни”, дотам ги отвел хижарят Кънчо. По-издръжливите надникнали и в Дрънчи дупка – пещерна дупка, дълбока 27 метра. В подножието на пещерата имало чуден параклис с 9 чучура отвън, в които за съжаление вода нямало. Вечерта обаче била изпитание, тъй като имало много стършели, затова групата се облякла достатъчно добре, за да се предпази от евентуални ухапвания.
Възхитили се и от гледката, която се разкрива при вида на водопад Докузак на едноименната река малко преди село Стоилово.
“Пътувайки вече към Кюстендил, се сетих за песента със същото име (Дългият път към дома) на една прекрасна бургаска група – “Мери бойс бенд”, и си мислех, че пътуването не е само придвижване в пространството от точка до точка, но и пътуване във времето, към нашите корени и мистичните загадки на Странджа”, допълни още душата на компанията Силви Михова.
ГЕРГАНА ИВАНОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *