Кюстендилски туристи обходиха причудливите скални феномени на Конявската планина

Виденския дял на Конявската планина избраха за една от обичайните си разходки през зимата туристите от ТД „Осогово“.  Близо 20 човека тръгнаха от  село Катрище, Кюстендилско, при параклиса „Св. Преподобна Петка“.  Оттам спускането е  до пещерата „Дупката“ и скалните образувания „Самотника“, „Кривогледия“ и „Змея“. „Гледките към Рила, Пирин и Осогово ни омайваха. Красива феерия от златни цветове и ръждивокафяво, както и напъпилите вече минзухари плениха сърцата ни. Уж застудява, а топлотата на цветовете ни сгрява отвътре. Пролетта напира с пълни сили. Вървяхме с приповдигнато настроение от красивата природа и чистия въздух, а може би и от мястото”, разказва секретарят на ТД „Осогово” Силвия Михова.

Два часа са необходими, за да се стигне до местността Манастира. Там се намира древното тракийско светилище от скални образувания, наречено Провиралката. Мястото е заобиколено от борова гора. Намира се на една голяма ливада. Местните хора вярват, че Провиралката е природно чудо, което притежава много силна енергия, и се носи предание, че детето на император Юстиниан също се е появило на бял свят, след като той довел жена си Теодора в светилището да изпълни ритуалите под скалата. Светилището се състои от няколко големи скални блока, като в основата на масива е образуван тесен тунел, в основата на който се оформя т.нар. Провиралка. Отворът е висок около 0.30 м, а дължината му е 1.5 м. Според преданието през този процеп трябва да се провре бездетната жената, за да се сбъдне желанието й да сдобие с рожба. Според местните жители, ако човек се вгледа в скалата, ще открие прилика с женско тяло в гръб, седнало на камъните, а за земята под него се вярва, че е полирана от успелите да преминат в желанието си да сбъднат мечтата си да добият рожба. В непосредствена близост са разположени два скални олтара, където ясно се отличават улеите, издълбани в камъка. Според други предания на това място траките са устройвали мистични ритуали за плодородие. По поляната около скалния масив са разпръснати едри плоски и кръгли камъни. Според някои това са останки от древни маси за пиршества, според други пък са били олтарни камъни.

Обиколката на туристие продължи към скалните феномени „Олтара“, „Жабата“, „Барбароните“, „Трона“, скални ниши, олтари и скални образувания. Отивайки там, човек се чувства изгубен в безкрая. Достатъчно е да останеш за кратко, за да усетиш покоя, обясняват кюстендилци.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *