Кюстендилски туристи посрещнаха празника на дружеството си на Ючбунар

Туристическо дружество „Осогово“ – Кюстендил отбеляза празника на дружеството с традиционен поход до местността Ючбунар. Вече 107 години туристите спазват традицията и поднасят цветя на паметника на дружеството там. Тази година, макар и в намален състав, те почистиха района и боядисаха буквите върху паметника.

„На 25 март 1914 г. двайсет ученици от Кюстендилската мъжка гимназия в една беседка на градската градина основават Младежко туристическа дружество “Руен” с председател Кирил Цонев. Приема се, че тази дата е началото на организирания туризъм в нашия край“, разказа секретарят на дружество “Осогово” Силвия Михова.

Тя припомни, че на 2 април 1914 година е направен първият организиран поход до местността Ючбунар. В близост до паметника на дружеството е и групата секвои. Три от секвоите са на повече от 130 г., а височината им е над 30 м. Обиколката на ствола на най-голямото е 9 м, другото е 8,20 м, а средното, което е притиснато от двамата си братя, е 3,90 м. Общата им обиколка е 21,10 м. Около тях са се размножили още 100 млади секвои. Те са обявени за природна забележителност през 1989 г. Това е единствената в България гора от секвои и се предполага, че трите вековни дървета са най-старите и най-високите от вида в България. Уникалното и неповторимо е, че само тези секвои могат да се размножават. Семената са жизнеспособни и от тях се получават нови фиданки. ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *