Кюстендилски туристи преоткриха църковните светини на Каменичкия край, по пътя браха бъзак и шипка за силен имунитет

Кюстендилски туристи преоткриха красотите на Каменичкия край, а село Гюешево на граничния пункт със Северна Македония бе началото на обиколката. Първата спирка стана храм-паметникът “Света Троица”, изграден в памет на загиналите български воини в Междусъюзническата и Първата световна война в боевете около Гюешево. В долната част на черквата е оформена и костница, в която почиват костите на загиналите 18 офицери и близо 1500 войници, дали живота си за българското обединение.
“Храмът впечатлява и с внушителните картини и икони, дело на изтъкнати майстори – Димитър Гюдженов, Дечко Миндов, проф. Никола Кожухаров, проф. Георги Христов. Цветните витражи с преобладаващ розов цвят правят аналогия с прочутата Розова джамия в Иран. “Св. Троица” е осветен на 3 август 1930 г. от митрополит Стефан Софийски”, разказват участници в похода. Точно до село Гюешево се намира село Преколница и планинарите използваха възможността да отидат до язовир “Руен”, където се порадваха на красиви папури.
“Допреди двайсетина години над селото функционираше флотационна фабрика. Сега има Дом за хора с умствена изостаналост. Основната цел на посещението в селото бе разглеждането на още една светиня – възрожденската черква “Св.св. Петър и Павел”, най-голямата в областта Каменица. Красивият иконостас е дело на майстор Коте Гюви от Сапарева баня, а колоните са изрисувани с флорални мотиви. В двора пък е запазена част от някогашното килийно училище”, спомнят си по-възрастните в групата. Внушителният комплекс обаче има нужда от спешни мерки, за да се запази за бъдещите поколения.
Обядът в Преколница, точно до войнишкия паметник, завършващ с каменен макет на черешово топче, възвърна силите на групата. След това те поеха по асфалтово шосе към Долно село и крайната дестинация за деня – с. Кутугерци.
Пътьом туристите се подкрепиха с дарове от богатия Кюстендилски край – орехи, ябълки, глог. Любителите на народната медицина попълниха запасите си с шипки и черен бъзак за силен имунитет, който е особено важен в днешната епидемиологична обстановка.
ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *