HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Кюстендилското с. Леска вече е само географско понятие, единственият му жител дядо Санде се споминал преди дни на 90 г.

Кюстендилското село Леска, в което досега живееше само един човек – дядо Санде Стойнев, вече е само географско понятие. Преди дни 90-годишният мъж, който години наред живеел там с кучето си Мечо, се споминал, потвърди кметът на съседното с. Радловци Маргарита Кьосева, която отговаряла за административните услуги в Леска.

“Сега вече само кучето Мечо обитава цялото село Леска”, казват живеещите в Радловци и допълват, че възрастният мъж е легенда за местните жители с начина си на живот и разсъждения. Доскоро старецът бил изключително пъргав, гледал животни, хранел се само с естествена храна, а от магазина, подвижна уазка, която обикаля селцата край границата, си купувал само бонбони лукчета, които хапвал за награда.

„Разказваха ми, че възрастният мъж на няколко години един път слизал в града и заради това даже при близките му не намерили снимка. За сметка на това негов портрет, нарисуван от художник, минаващ през Леска, краси и досега една от софийските галерии. Платното било показано в Кюстендил през 2015 г. по време на изложба, след което авторът си го прибрал. Сигурни сме, че дядо Санде не дойде да се види на изложбата – едва ли са му показали и снимка на портрета, за който е “позирал”, казват уредниците.

В Кюстендилска община населените места без жители вече са две. Освен с. Леска такова е и граничното с. Жеравино, което от няколко години е без нито един жител, става ясно от официалната статистика.

ВАСИЛЕНА ВАСИЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *