Кюстендилци аплодираха съгражданката си Олга Борисова на концерт за 80-г. й юбилей

„60 години – аз пях и пея!”. С тези думи започна юбилейният концерт на носителката на „Грами” Олга Борисова, която празнува своя 80-годишен юбилей и 60 години на сцена.

„Аз се прекланям пред творческия гений на българския народ, който е създал този уникален фолклор. И 60 години аз имам висшата привилегия да пея тези уникални и неповторими  песни”, разказа тя.

Областният управител инж. Александър Пандурски връчи плакет на град Кюстендил на Борисова, а кметът Петър Паунов поднесе букет цветя и поздравителен адрес на неповторимата кюстендилска певица. Председателят на Общински съвет – Кюстендил и на читалище “Братство” Иван Андонов я посрещна с думите: “Вие сте нашият духовен водач! Всички те се преклониха пред таланта на Олга Борисова!”.

“Възхищение и стрес изпитах, когато за първи път се срещнах с Олга Борисова, защото освен красивата й външност, тя носи и един интелект, който е по-различен и тя говори толкова красиво и умно, че не можеш да изрежеш и думичка от казаното!

Спомням си за един концерт в Тел Авив, трябваше да се изпее “Облаче ле бяло” и излязохме заедно с Олга Борисова. Когато човек пее с такъв силен певец като нея и той става по-силен от колкото е. Придобива друго самочувствие, респект!

Неудобно ми е да говоря какъв взрив имаше аплодисменти, после сме я пели в Йерусалим, там много харесват нашето присъствие. Десетки са спомените!”, разказа за кюстендилската публика Даниел Спасов, водещ на предаването “Иде нашенската музика” и фолклорен изпълнител.

Олга Борисова е родена на 28 юни 1941 г. в село Жиленци. През 1959 г. завършва гимназия в Кюстендил. Още като ученичка участва в училищния хор като солистка. От 1964 г. е солистка на Ансамбъла за народни песни към БНТ и БНР, а по-късно на вокален ансамбъл „Мистерията на българските гласове“.

Удостоена е със званието „Заслужил артист“, приз „Братислава“, „Златна лира“, лауреат е на множество международни фестивали и конкурси.

През 1991 г. заедно с „Мистерията на българските гласове“ получава престижната американска награда за музика „Грами“. През 1994 г. името й е включено в Световната енциклопедия за музика, издадена в Лондон.

Удостоена със званието „Почетен гражданин на Кюстендил” през 2006 г. През 2011 г. БНТ заснема документален филм за Олга Борисова със заглавие „Предопределеност“.

През 2018 г. на официална церемония в Национална галерия „Двореца“ – София министърът на културата Боил Банов връчи на певицата престижната награда „Златен век”.

Олга Борисова вече 15 поредни години е председател на журито на международния фолклорен конкурс „Пауталия”, чийто организатор е читалище „Братство 1869”.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *