Кюстендилци варят сливова ракия в казани самоделки, направени от стари руски перални

Кюстендилци изкупиха на безценица сливите за домашна ракия. Овощари продават килограма по 25-30 ст. „По групи сметки от 10 кг сливи излиза около 1 литър ракия. Домашният алкохол все още е най-предпочитан от хората, като литърът върви по около 10 лв. Дори после да продавам ракията, пак ще бъда на сметка“, твърди кюстендилец.

Завидна е и продукцията от ябълки, като собственици на масиви продават на винпром. За 100 кг плод те получават 9 литра ракия, като за всеки литър доплащат още по 4 лв.

„Аз всяка година предавам ябълките си там. Говорим за такива, които са дребни и не са с високо качество. Хората ми ги изкупуват по 10 ст., доплащам си малко и си взимам страхотна ракия. По-добре така, отколкото да ми се скапват в мазето. Всеки знае, че ябълката е от плодовете, които не пускат много ракия, да не кажа хич“, твърди и 68-годишният Димитър Петров.

Все още на места възрастните хора варят в самоделни казани от стари перални, руско производство. В Кюстендил в малко населени места има т.нар. частни казаници. За да свариш 100 кг сливи например, никой няма да се разкарва по селата и да се реди по опашка редом до пенсионерите. Всеки предпочита по най-лесния и удобен начин вкъщи да изкара някой литър за домашната трапеза.

„Не е нищо особено, правиш от две стари перални казан. Съединяваш ги, слагаш лула във варел с вода и така накрая потича на тънка струйка – домошарката. От две години сам произвеждам ракията си по този начин, най-вече защото по селата почти не останаха лицензирани казани. За малкото, които има, трябва да чакаш поне месец, а джибрите като са готови, няма как да стоят в бидони, ще вкиснат и после са като оцет, няма да пуснат и капка“, обяснява 46-годишен кюстендилец.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *